Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1964, Kígyó utca, 5. kerület

További információk a képhez

1964, Kígyó utca a Felszabadulás tér (Ferenciek tere) felé nézve. Egy 7-es(c) járatszámú Ikarus 620-as autóbusz hűtőtakaróval. Az előtérben az Apostolok étterem és söröző, ami már akkor is kuriózum volt. Az Apostolok-hoz címzett sörözőt 1902-ban Förster János alapította. A sörözőt először 1913-ban építették át. 1929-ben megnagyobbították, így nyerte mai, védetté nyílvánított alakját. Különösen a boxok feletti, egy-egy apostolfőt ábrázoló zománcmozaikok említésre méltók, de az egész falburkolat-rendszer művészi iparosmunka. Majd száz évvel később, 2013-ban a műemlékvédelem alatt álló termeken felül kibővült a múlt és a jelenkor vonásait ötvöző két új teremmel.
Ui.: Az utcában volt a Kígyó patika. Sokáig vita tárgya volt, hogy melyiket nevezték el a másikról. Kiderült. Előbb hívták kígyónak a házsort, mint a patikát. Az utca keleti végén 1784-ben nyílt meg a Csillag gyógyszertár, amelycsupán 1789-ben, tehát az utcakeresztelő után kapta a nevét. 1899-ben-a patika épületének lebontását követően- kényszerűségből a Kossuth Lajos utca 2. számú ház földszintjére költöztették a nagy múltú apothékát.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Kígyó utca, Előzőleg, 1784-től Schlangen Gasse, 1758-tól Hatvani kapu utca, 1690-től Hatvaner Gasse (Hatvani utca) egy része, 1695-től Maut Gasse (Vám utca), A XVI.-XVVII. században Zsidó utca
  • Forrás: Fortepan.hu (102857), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU_BFL_XV_19_c_11, Egykor.hu,
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©