Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1955, Váci utca, 5. kerület

További információk a képhez

1955, Váci utca, az északi Klotild palota nyugati homlokzata.
Hivatalosan a Váci utca 34. sz. alatt. Balra a Kígyó utca, Jobbra a Szabad sajtó út.
A millenniumot követő századfordulón József Károly főherceg neje, Koburg Klotild Mária Amália főhercegné (József főherceg felesége) kezdeményezésére pályázatot írtak ki az akkori nevén Kígyó téri építkezésre, miután az Erzsébet híd tervezett építése végett az 1880-as években lebontott házak helyén felszabadult telkeket megvette. A megbízást Korb Flóris és Giergl Kálmán kapta meg. A házak 1899–1902 között épültek meg. 
Televízió nem lévén nem csoda, hogy a DIAFILM-nek két reklámja is látható. Lásd: 1958, "a" diavetítő.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1899 óta Váci utca, A 16.-17. században Bécsi utca mahalle, 1750-es évektől az északi rész Váci utca(Waitznergasse), A 18. században Fő tér (Hauptplatz), 1810-től Régi vásártér (Alte Marktplatz), A 19. században Városház tér (Stadthausplatz), 1818-1849-ben Szabadság tér, A Kígyó utca és a Szabadsajtó út közötti szakasz neve 1874-től Városház utca volt
  • Forrás: Fortepan.hu (103562), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU_BFL_XV_19_c_11
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©