Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1946, Nyugati tér, 5. kerület

További információk a képhez

946, Nyugati tér és a korábban szebb napokat megért "Banán-sziget". Hogy mi is volt a "Banán-sziget"? Egy REKLÁMTORONY-PAVILON. Vasból és üvegből. Négy árusítócsarnokkal és villamos órával. Készítette: Haas ÉS SOMOGYI speciális "üveg-vasszerkezetek" gyára r.-t. Budapest VI. Más szavakkal Gyökhegyi Bánktól: egy emeletes, hatszögletű csemegepavilon. Mindenféle édességet, törökmézet, halvát, árpacukrot, kandírozott gyümölcsöket stb. lehetett itt kapni, és volt, amikor banánt is árultak. Utóbbit szokás szerint kifüggesztették, hogy jól látható legyen messziről is. A tér közepén lévő járdasziget ezért önmagától kínálta a banánsziget elnevezést, ami egyébként közismert és közkedvelt randevúzóhely is volt. No, és mit reklámozott 1946-ban? FÖLDET, KENYERET, RENDET, SZABADSÁGOT...Nem politikai célzattal tárom a tisztelt látogatóim elé ezt a képet-no persze a Fortepan segítségével-, hanem csak azért, hogy lássuk miként lett miből mi...
 

Jelenlegi és régebbi nevei:

1992-től Nyugati tér, 1948-tól Marx tér, 1914-től Berlini tér
  • Forrás: Fortepan.hu (173983), ADOMÁNYOZÓ: ASZÓDI ZOLTÁN
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©