Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1938, Szabadság tér, 4.,(1950-től) 5. kerület

További információk a képhez

1938, Szabadság tér. A tér túlsó végén a A Meinig-féle Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Társaság Rt. épülete. A Honvéd utca előtt még egy virágágyás, amiben Nagy-Magyarországot mintázzák a növények.
1897-98-ban az Újépületet elbontották, helyére Palóczy Antal tervei alapján létesült a Szabadság tér.
A tér elnevezése 1900-tól Szabadság tér, mely utalás az 1848–49-es szabadságharcra.
A háttérben az Irredenta emlékművek közül kettő látszik.
Viszont látszik még (már) az ovális fél-ellipszis alakú rács-szemétgyűjtő. Ez még napjainkban is fellelhető. Valamint a tér közepén még csemetefák, gázlámpák és míves kandeláberek is.
Szemben a Honvéd utca. 
Apró érdekesség: az 1970-es években még az itt látható két úttesten folyt a forgalom  "ezerrel".

Jelenlegi és régebbi nevei:

1900-tól Szabadság tér, a 19. században az Újépület (németül Neugebäude) volt a neve, 1846-tól Széchenyi sétatér (Promenad)
  • Forrás: Fortepan.hu (31899), orig: PÁLINKÁS ZSOLT
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©