Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1932, Eskü tér, 4.(1950-től 5.) kerület

További információk a képhez

1932, Eskü tér, az Erzsébet királyné emlékműve. Eme boltíves, kupolás épületet, melynek belsejében Zala György szobrászművész és Hikisch Rezső műépítész szobrát, az emlékmű részeként 1932-ben leplezték le. Ezt a kupolás "védőburkot" az 1950-es években lebontották.
1985-ben a szobrot ifj. Madarassy Walter restaurálta,
majd 1986-ban az I. ker. Döbrentei téren helyezték el.
Ez a kis szösszenet egy kedves Francia országban élő látogató (P.Győry Katalin) külön kérésére került ide, aki így írt: "Kedves András ! Nagyon köszönöm ezt a csodálatos weblapot. Nemzedékem tagjai közül többeknek szerzett nagy örömet rajtam kívül. Remélem, ad még elég időt Isten, hogy végigtanulmányozhassam szülővárosom összes itt látható képét. Egy valami nagyon hiányzik: Kisiskolás koromban, (az 1940-es évek végén) Erzsébet királynő szobra a régi Eskü téren volt, amely később Március 15. tér lett. A térre kivitt minket néha játszani a tanítónőnk, és emlékszem, olyankor felmásztam Erzsébet királynő ölébe. Most már 50 éve Franciaországban élek, és amikor otthoni látogatásaim alkalmával megemlítem ezt a tényt, miután csodálkozva fedeztem fel a szobrot (a régen azt körülvevő kupolás csarnok nélkül) a Döbrentei téren, senki sem emlékszik rá a családból... Jó lenne itt látni a szobrot eredeti helyén. Ha egyszer ideje lesz rá... Honfitársi üdvözlettel, P.Győry Katalin"
Ennek a kérésnek nem tudtam ellenálni.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1948-tól Március 15. tér, 1874-től Eskü tér, 1870-től Pfarr Platz (Plébánia tér), 1750-től Kirchen Platz (Templom tér), 1740-től Dreifaltigkeits Platz (Szentháromság tér), 1700-tól Runde gegen die Kirche (A templommal szembeni körönd), 1690-től Kürch Platz
  • Forrás: www.budapest-foto.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©