Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1916, Eötvös tér,  5. kerület

További információk a képhez

1916, Eötvös tér, a bezárt Grand Hotel Ritz, a későbbi Dunapalota és a pesti rakpart a Lánchíd felől nézve.
 A Stein-ház 1867-1871 között megépített, 6 csonka-gúlában csúcsosodó, négyemeletes bérpalota. Gottgeb Antal tervei szerint épült. A megrendelő Stein Aurél (keletkutató) apja Stein Náthán volt. Stein Náthán 1891-ben adta el tulajdonát a Magyar-Francia Biztosító Társaság Rt.-nek. Ők 1895-ben passzolták tovább a komplexumot a pesti Duna-part többi szállodáját (Grand Hotel Hungária, Bristol, Carlton) is birtokló/irányító Illits József nagyvállalkozónak.
Ő pedig 1909-ben adta el az épületet a Ritz Hotel Development Company londoni cégnek. A Stein-házat 1909-ben bontották le, a helyén épült fel 1910-13-ban a Ritz-Duna szálloda. Akkor lett Ritz Hotel. Ez 1913-ban nyitotta meg kapuit Ritz hotel néven a Mária Valéria (Apáczai Csere János utca)utca 14. szám alatt. 1916-tól Dunapalota néven működött. A II. világháborúban elérte a végzet.
A helyén épült fel a Hotel FORUM 1981-ben Finta József tervei alapján. Ma Hotel InterContinental a neve.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1879-től Eötvös tér, Előzőleg: Felső Duna sor, Obere Donau Zeile
  • Forrás: Fortepan.hu (82608), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.083, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©