Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1912, Kötő (Piarista) utca, 4. (1950-től 5.) kerület

További információk a képhez

1912, Kötő (Piarista) utca a mára megszűnt Városház térről nézve.
Szemben a Péterffy-palota, más néven Kriszt-ház, ami 1931 óta (!) a Százéves étterem. (Ezidőben Fehér Hajó vendéglő néven).
Az épületet (Proberger Jakab, az első pesti serfőzőcéh főcéhmesterének háza helyére) 1755-től építtette Péterffy János ítélőtáblai ülnök Mayerhoffer András tervei szerint. A Péterffyek után a Macsenka, a Grabovszky, a Krist és a Widler-családok birtokában volt.
A kaputól jobbra, a jelenlegi úttest felett 2 méteres magasságban vörös márvány tábla jelzi, hogy a nagy árvízkor, 1838-ban milyen magasan állt a víz.
Jobbra mellette a Vasudvar, ami szintén megvan még és a Városház térhez tartozott, ami viszont már nem létezik. Hotelként működik.

Jelenlegi és régebbi nevei:

2012-től Piarista utca, 1953-tól Pesti Barnabás utca, 1932-től Piarista utca, 1874-től Kötő utca, A XIX. században néhány évig Goldstricker Gasse (Aranykötő) utca, A XVIII. században Stricker Gasse, A XIX. században egy része Stadthaus Platz (Városház tér)
  • Forrás: Fortepan.hu (86047), orig: SCHMIDT ALBIN, http://budapest1kor.blogspot.hu/
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©