Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1900 táján Lipót (Szent István) körút, 5. és 13. kerület

További információk a képhez

1900 táján Lipót (Szent István) körút.
A XIX. század második felének legnagyobb szabású városrendezési munkája a Sugár (Andrássy) út kiépítése mellett, a kivezető sugárutak (Soroksári út, Üllői út, Kerepesi ((Rákóczi)) út, Váci út, Király utca) és a közöttük lévő városrészek (Ferencváros, Józsefváros, Terézváros, Lipótváros, Újlipótváros összekapcsolása volt.
Maga a Nagykörút egy 1871-ben készült terv alapján több szakaszban épült meg, 251 elavult ház lebontása árán. 
Teljes hosszában (több, mint 4 kilométer hosszú) : Dunától Dunáig félkörívben 1906-ra készült el. 
Nyomvonalát nagyjából a Duna egy volt oldalágának medre jelenti.
Ezért is tervezhette meg Reitter Ferenc a hajózható csatonát a Nagykörút mentén...Eme terv: itt
A kép bal oldalán látható épület aljában ekkor Schneider Lipót vendéglője volt. Napjainkban (2015.03.26.) McDonald's...
A villamossínek az út szélén. Se lehajtó, se feljajtó az ekkor még szűköcske Margit hídra oldalról!
A Lipótváros II. Lipót koronázásakor, 1790-ben kapta a Lipótváros (Leopoldstadt) nevet.
(II. LipótHabsburg–Lotaringiai-házból származó osztrák főherceg, magyar és cseh királyi herceg, 1765–1792 között I. Lipót néven Toszkána nagyhercege, 1790-től II. Lipót néven magyar király, német-római császár, a toszkánai Szent István Lovagrend újjászervezője és nagymestere. Mivel bátyjának (és elődjének), II. Józsefnek nem volt fiúgyermeke, ő örökölte a magyar trónt is.)
Talán innen a Szent István körút név...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1937-től Szent István körút, 1870-től Lipót körút (Leopold Ring), 1875-ben Waffenfabrik Gasse (Fegyvergyár utca), 1858-tól Tüköry Damm (Tüköry töltés), Az 1840-es években Neuer Damm Strasse

Érdemes utánanézni:



  • Forrás: Beküldte: City 132-Várkonyi Pisti
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©