Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1900-as évek eleje, Hold utca, 4. kerület (1950-tól 5. kerület)

További információk a képhez

1900-as évek eleje, Hold utca, A Magyar Királyi Postatakarékpénztár épülete
Az épületet 1901-ben adták át. Lechner Ödön és Baumgarten Sándor tervei alapján épült. Ma a Magyar Államkincstár működik benne.
Az oromzatot aranysárga méhkasok díszítik, mint a gyűjtögetés és takarékosság - takarékpénztárról lévén szó - szimbólumai.
Lechner Ödön akkora tiszteletnek örvendett, hogy temetésekor, 1914-ben a szervezett építőmunkások öt perce abbahagyták a munkát az egész országban. 
2001-ben posztumusz Magyar Örökség-díjjal ismerték el a magyar építészetet megújító munkáját.
Itt talán nem illendő, de nem tudom elhallgatni, kedvenc építészem: "Papszi".

Jelenlegi és régebbi nevei:

1991-től Hold utca, 1953-tól Rosenberg házaspár utca, 1947-től Hold utca, 1938-tól gróf Klebelsberg Kunó utca, 1874-től Hold utca, 1850-től Mond Gasse, 1838-tól Mondschein Gasse (Holdsugár utca), 1790-es évektől Neugebaude Gasse (Újépület utca)
  • Forrás: Beküldte: Gyökhegyi Bánk, FSZEK
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©