Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1896 táján, Deák Ferenc tér, 4. (1950-től 5.) kerület

További információk a képhez

1896 táján, Deák Ferenc tér és talán a legszebb Földalatti lejáró. Úgy egyáltalán, ami valaha létezett. Mellette az egyetlen épület a Deák téri evangélikus templom, amiről egyértelműen felismerhető a helyszín. A templom Pollack Mihály tervei alapján épült 1799-1808-ig. A tornyocskáját 1875-ben statikai okból le kellett bontani. A templom főhomlokzatát Hild József tervei szerint építették át a mai formájára. 
A Földalatti lejáró, ami egyidejűlg Kioszk is. A kioszk egyik jelentése: Elárusító pavilon, bódé; nagyobb városok utcáin vagy fürdőhelyeken szabadban levő újság-, virág- vagy más termékeket, ételeket árusító házikó. Jelen esetben ez.
Mögötte az Orczy-ház. Erről többet itt. 
A bal szélen látható épület az Anker-udvar, ami a ma is a helyén látható Anker-palota elődje. A kettő között pedig a Király utca, ami sokunknak Majakovszkij utca is volt...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1866-tól Deák Ferenc tér, Landstrasse, 1819 ben Kohlplatz, Kohlmark, Káposztás piac, Szén piac, Szén tér, Az 1830-as években Judenmarkt (Zsidó piac) vagy Judenplatz (Zsidó tér), Török tér, a (Vordere) Evangelische Kirche Platz (Evangélikus templom (előtti) tér), 1866-ban nevezték el a „haza bölcse” után Deák Ferenc térnek, és ez a neve azóta is!
  • Forrás: Beküldte: Gyökhegyi Bánk
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©