Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1896 táján, Kossuth Lajos utca, Belváros1895 táján, Kossuth Lajos utca, 4. (1950-től 5.) kerület

További információk a képhez

1896 táján, Kossuth Lajos utca és az Újvilág (Semmelweis) utca sarok. Ezt a képet különösen érdekesnek ítélem, több okból is. 
Az első, a felbontás! Egy 120 éves képhez képest nem rossz! Aztán: a mögöttes ház még bőven belóg az ekkor már Kossuth Lajos utcába. Az utca ezen részének szélesítése egy kicsit később történt. 
A mai taxidroszt helyén a korabeli taxidroszt, azaz "konflis-droszt".
Végül, de nem utolsó sorban: nem tartom valószínűnek, hogy ezen időben volt rivalizálás a kor nagy fényképészei között. 
Ez a kép talán bizonyíték is erre. Klösz György lefényképezte azt a házat, ahol a másik óriás: Erdélyi mór 1896-ban nyitotta meg második műtermét. 
Ezért a magam részéről mindenképpen posztumusz fair play díjat adok Klösz Györgynek!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1894-től Kossuth Lajos utca, 1874-től Hatvani utca, 1849-től Hatvaner Gasse, 1898-1849-ig Szabad sajtó utca, 1758-tól Agria Gasse (Egri utca), 1696-tól Hatvaner Gasse (Hatvani utca), 1547-től Mahalle (szi) Hatvani utca, 1537-től Szent Péter utca
  • Forrás: Fortepan.hu (82604), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.079, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©