Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890-es évek, Szervita tér, 5. kerület

További információk a képhez

1890-es évek, Szervita tér és a Belvárosi Szent Anna Templom. 
A középkorban ezen a helyen állt a Johannita rend egyik kórháza.
A szerviták szerzetesrendje a XVII. század végén telepedett le Pesten. A tér helyén kaptak telket, melyre 1722-ben építették fel rendházukat. Templomuk 1725-1732 között készült Hölbling János és Pauer György tervei alapján, Barokk Stílusban. A templom elé 1729-ben Mária szobrot állítottak fel. Ez elpusztult. Ma az 1943-ban Erdei Dezső alkotta másolatot láthatjuk itt. 
A templom és a kolostor 1849 májusában, Pest Heinrich Hentzi általi bombázásában súlyos sérüléseket szenvedett. A kolostort teljesen újjáépítették 1871-74 között Diescher József vezetésével, aki egy vonalba hozta a homlokzatot a temploméval, és a két épületnek közös homlokzatot komponált.
A konflisok hajtói békésen várják az utazni vágyókat...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1992-től Szervita tér, 1953-tól Martinelli tér, 1874-től Szervita tér, 1817-től Szerviták piaca, 1804-től Servitien Platz, 1733-tól Servitien Gasse (Szervita utca), 1704-től Am Platz ( a terecskénél), 1547-től Búza piac mahalle
  • Forrás: Fortepan.hu (82551), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.026, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©