Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890-es évek eleje, József (József nádor) tér, 4. (1950-től 5.) kerület

További információk a képhez

1890-es évek eleje, József (József nádor) tér. Hátérben az akkori Fürdő utca, azaz a mai József Attila utca. A háttérben a SALGÓ-TARJÁNI KŐSZÉNÁNYA RÉSZVÉNY-TÁRSASÁG épülete.
A tér közepén József nádor szobra. 1857-ben szerződés született Johann Halbig müncheni szobrásszal az emlékmű elkészítésére. A szobor 1860-ban érkezett hajóval, a Dunán szállítva Pestre. Akkor a Városháza udvarára került, egy faládában töltött közel egy évtizedet.
Tisztázatlan volt ki fizeti a költségeket, ki a felelős, hol legyen a felállítás helye, de még az is vita tárgya volt, merre nézzen a néhai főherceg?
Végül 1869. április 25-re tűzték ki az avató ünnepség időpontját. Akkor viszont nagy pompával, Ferenc József császár és Erzsébet királynő jelenlétében avatták fel. Este az ünnepséget királyi bál követte, ahol Andrássy Gyula miniszterelnök volt a házigazda. Még ennél is többet itt!
Senkit sem akarok provokáni! Értem én, hogy haladni kell a korral. De...Kérdem én: mikor lesz itt ennyi zöld?...
A teljes kép itt!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1938-tól József nádor tér, 1874-től József tér, Az 1820-as évektől Joseph Platz (József tér), A XIX. század elején Salz Platz (Só tér), Salzamts Grund (Sóhivatal térsége)
  • Forrás: Fortepan.hu (82524), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.200, fotó: Klösz György, www.kozterkep.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©