Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1844, Heu Markt (Széna piac), (Kálvin tér), 4. (1950-től 5.) kerület

További információk a képhez

1844, Heu Markt (Széna piac), azaz a Kálvin tér. A Ketschkemeter Gasse (Kecskeméti utca) a későbbi Kálvin tér felől fotózva.
1842-1844. A fővárosról (egészen pontosan Pest városáról) készült legrégebbi fotót a Budapest Folyóirat 2010. áprilisi számában mutatták be. A dagerrotípiát a bécsi Albertinában őrzik, ahol azt feltételezik, hogy 1844 körül készülhetett. A kép sarkán látható üzlet felirata miatt az biztos, hogy 1842 után fotózták, az 1850-es években pedig már kiment a divatból a dagerrotípia.
Louis-Jacques-Mandé Daguerre (1787-1851), a dagerrotípia megalkotója, a fényképezés történetének egyik úttörője. A háttérben a Kisboldogasszony-templom.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1973-tól Kálvin tér, 1875-től Calvin tér, 1866-tól Heu Platz (Széna tér), A XIX. században Heu Markt (széna piac)
  • Forrás: urbanista.blog.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©