Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1800-as évek vége, Váci körút, 4. (1950-től) 5. kerület

További információk a képhez

1800-as évek vége, Váci körút, a Légrády-palota. 
Légrády-féle épület 1894-re épült fel Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei szerint.
A Légrádyék az üzleti alapú sajtó megteremtői voltak. Lapjuk, a Pesti Hírlap volt.
Ennek az intézménynek a székháza pedig a mai Bajcsy-Zsilinszky út 78., azaz a Stollár Béla utca 21. szám alatti saroktelken állt egy egész háztömbben.
Ennek a lapnak munkatársa volt Jókai és Mikszáth, utóbbi itt is lakott a házban, az egyik felső emeleten, ahol exkluzív bérlakások voltak.
A földszinten nyomda működött. Több mint egy évszázadon át dolgozott itt a press, a prés, vagyis a sajtó.
A második világháború előtt itt készült a Pesti Hírlapon kívül az Érdekes Újság, a Képes Vasárnap, a háború után pedig egyebek mellett a Képes Újság és a Magyarország című hetilapok, és itt működött a Zrínyi Nyomda.
A Légrádyékéhoz hasonló újságpaloták a XIX. század végén világvárossá növő Budapest markáns pontjai voltak.
A Blaha Lujza téri sajtópalota (a Budapesti Hírlap székháza volt), a New York-palota mögött az Athenaeum, hogy csak a legismertebbeket említsük. A Légrády-féle épület 1894-re épült fel Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei szerint.
Ez a ház uralta a környéket egészen a II. világháborúig, amikor díszeit szétlőtték, sarokkupolája megsemmisült. A nyomda azonban tovább zakatolt egészen 1996-ig: akkor az épület bezárt, s azóta üresen állt.
A Légrády-palota (Zrinyi nyomda épülete) Eiffel Palace néven újult meg 2014-ben. 



Jelenlegi és régebbi nevei:

1945-től Bajcsy-Zsilinszky út , 1926-tól Vilmos császár út, 1919-től Váci körút, 1914-től Vilmos császár út, 1879-től teljes hosszában Váci körút, 1700-tól Waitzner Strasse (Váci út)
  • Forrás: Beküldte: Gyökhegyi Bánk, nol.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©