Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1800-as évek közepe Granadier Gasse (Városház utca), a Károly kaszárnya, 5. kerület

További információk a képhez

1800-as évek közepe Granadier Gasse (Városház utca), a Károly kaszárnya. A Pesti Magyar Kereskedelmi Bank jegynyomda műhelyeit és műtermeit a Károly-kaszárnyában rendezték be. Az épület 1727-ben készült és eredetileg az invalidusok és hadastyánok otthona volt. 1783-ban II. József rendeletére a pesti invalidusokat Nagyszombatra telepítették és gránátosok költöztek helyükbe. Az ezernyolcszázas évek elején már Károly-kaszárnya a neve, majd 1894-ben a főváros megvásárolta a katonai kincstártól városháza céljaira. Az egykori Gránátos-, ma Városház-utcára néző ablakok mögött nyomták három gyorssajtón a Kossuth bankót. 1841 október 14-én kelt a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank alapítólevele és 1848 augusztus 14-én kerültek forgalomba a Kossuth bankó első példányai.
(Invalidusok és hadastyánok: katonák kórháza és leszerelt, nyugalmazott (had-aggastyán) katonák otthona)).
A Pesti Magyar Kereskedelmi Bank első épülete a mai Gerbeaut ház /Vörösmarty tér/ helyén működött, itt, majd 1905-től a Diana fürdő helyén a mai Széchenyi István tér és József Attila utca sarkon - ma a Belügyminisztérium épülete.
Jobbra a Belvárosi Szent Anna Templom sarka látszik. A háttérben a Pest Megyei Kormányhivatal épülete
(eredetileg Pesti Megyeháza).

Jelenlegi és régebbi nevei:

1900-tól Városház utca, 1874-től Gránátos utca, 1830-től Granadier Gasse, 1690-től Háromszeg utca, Barmherzige Gasse (Irgalmasok vagy Irgalmas barátok utcája, A XVI.-XVII. században a Bárczy István és a Gerlóczy utca között Szent Péter utca nahalle, A XVI. században Szent Péter utca, A XV. században Kalácssütő utca
  • Forrás: Beküldte: Dittrichné Vajtai Zsuzsánna
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©