Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1790, Agria Gasse (Egri utca), (Kossuth Lajos utca), a Hatvani kapu, 5. kerület

További információk a képhez

1468-ban Mátyás király Pestet szabad királyi várossá emelte, a következő években pedig megkezdődött a várfal kiépítése. 1790, Agria Gasse (Egri utca), (Kossuth Lajos utca), a Hatvani kapu. A bástyafalakkal körülvett Pest város főútvonalai számára erős, jól érhető kapukat kellett építeni. Ilyen volt a mai Kossuth Lajos utca keleti végén az akkori Hatvani utca és az Országút (ma Múzeum és Károly körutak) találkozásánál lévő Hatvani kapu. Mivelhogy Egerbe is erre kellett  menni, olykor Egri kapunak is nevezték. Eme nagy építményt 1808-ban lebontották. A kapu alatt a távolban felfedezhetjük a Kerepesi (Rákóczi) úton a Szent Rókus kápolnát. (Köszönettel Glückné Barta Évának!)
Mert ez a kép "belülről kifelé" festetett...!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1894-től Kossuth Lajos utca, 1874-től Hatvani utca, 1849-től Hatvaner Gasse, 1848-1849-ig Szabad sajtó utca, 1758-tól Agria Gasse (Egri utca), 1696-tól Hatvaner Gasse (Hatvani utca), 1547-től Mahalle (szi) Hatvani utca, 1537-től Szent Péter utca
  • Forrás: Beküldte: Gyökhegyi Bánk, Warschag Jakab festménye
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©