Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1960-as évek eleje, József körút, 8. kerület

További információk a képhez

1960-as évek eleje, József körút, a Nemzeti szálló előtt.
Ezt a képet először a BKV S.E. éttermétől kaptam. (Bp., Sport utca. Egy meccs után, no meg máskor is nagyon jókat lehet itt enni, inni!)
Aztán a feljavított változatot Gyökhegyi Bánktól.
Számomra megdöbbentő, hogy a parkoló-sáv már ekkor is tele van. A zebra talán ekkor kezdte kialakítani mai formuláját, azaz a csíkokat és ráadásul kockakő változatban.
Hátul talán egy skoda 1102, Előtte egy Pobeda. És ezen autó előtt lehet, hogy egy egy 1960 Plymouth Municipal autót látunk? A Trabantot 500-asnak vélem.
Az osztott homlokzatú, egy valószínűleg egy 66-os jelzésű villamos, természetesen nyitott peronos. Az ellenkező irányba pedig egy 6-os járatszámú UV halad.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1875-től József körút, 1838-tól Braumeister Gasse (Serfőző utca)
 • Forrás: BKV SE étterme, Gyökhegyi Bánk
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (22)

Torma Dániel
Torma Dániel
'58 előtt nem készülhetett, akkor szerelték fel a neonokat a körútra. Valószínűleg a következő pár évben készült a kép.
2013. szeptember 14. 17:31
Vígh András
Vígh András
Úgy látom hogy ez a Blaha -bár a jellegzetességek pont nem látszanak- a Nemzeti előtt, a Rákóczi felé nézve. Megerősít ebben, hogy látszódik a Népszínház utcába kanyarodó vágány felsővezetéke.
A villamos pótkocsik nem középbejáratosak, hanem vasvázas 5800-5900-asok, a másik villamos pedig valószínűleg UV, mert stukák csak elég ritkán fordultak meg a körúton.
2013. szeptember 15. 12:45
  Popovics András
  Popovics András
  Én a Wesselényi utca sarkára tippelek, de ami a villamosokat illeti, valószínűleg önnek van igaza.Köszi.
  2013. szeptember 15. 17:07
Gyula Gaal
Gyula Gaal
Én a Plymouthnak néztem utána és Municipalt nem találtam. Ellenben az autó a Plymouth Fury második generációs változatának tűnik, amit 1960-61-ben gyártottak ( http://en.wikipedia.org/wiki/Plymouth_Fury). Ez megerősíti Popovics András bizonytalanságát, hogy esetleg a 60-as években készült a kép, illetve egybevághat Torma Dániel hozzászólásával is.
2013. szeptember 16. 07:57
  Popovics András
  Popovics András
  Köszi. Az érvelés meggyőző. Javítom a dolgot.
  2013. szeptember 17. 00:37
  Popovics András
  Popovics András
  Autó és villamos ügyben "meg vagyok győzve", de egyre kevésbé tudom, hogy hol is készült a kép...!
  2013. szeptember 17. 00:46
Fáy László
A távolban lévő házak nem a N.Y. palota mellettiek, mert azok közül kettő alacsonyabb! (lásd ugyanezen az oldalon a másik fotó) Ezért tehát arra tippelek, hogy mégis a Blaha megállóját látjuk a távolban a Rákóczi térnél végződő házsorral és annak sarkán egy hirdetőoszloppal és akkor ez a József körút!!! Sok támpont tényleg nincs, de a kanyarodó felső vezeték sem a Wesselényi kereszteződést erősíti. Érdekes a sávok vonalvezetése.... a villamos után jövő motoros és az autók hová tartanak, ti. elfogy a sávjuk....ráadásul záróvonal is van (ha ugyan akkor már volt ilyen)
2013. szeptember 16. 16:44
  Popovics András
  Popovics András
  Az érvelés logikus, de túl sok a ha... Én itt elvesztettem a fonalat.
  2013. szeptember 17. 00:29
Fáy László
Kedves András! Egyébként van egy doboznyi régi szines diám (örököltem) közötte József körúti és mindenféle Bp.-i felvételekkel, pl. lovas csendőrség felvonulása díszegyenruhában az Andrássy úton, Citadella a szabadság szobor nélkül, Városliget, Vidám Park és szinte minden fürdő....1920-44 között nagyon szívesen rendelkezésére bocsájtom beszkennelésre, ha igényt tart rájuk mert én ezt nem tudom megoldani. Üdvözlettel: Fáy László 06/20-9245509
2013. szeptember 16. 17:01
  Popovics András
  Popovics András
  Üdvözlöm László.Természetesen nagy köszönettel elfogadom a felajánlását.A megadott számon felkeresem Önt.
  2013. szeptember 17. 00:24
Gyökhegyi Bánk
Abban a reményben csatlakoztam, hogy hátha hozzá tudok tenni egy-egy használható gondolatot a különféle témákhoz.
A képpel kapcsolatban egyértelmű, hogy a kocsi egy Plymouth Fury, amit 1960-tól gyártottak sok változatban. Ez a kép nekem is megvan egy kicsit jobb minőségben, és azon látható, hogy a Plymouthnak magyar rendszáma van, valószínűleg IR 03-55, de az biztos, hogy a rendszám eleje "I" betű. A "régi magyar rendszámok" oldal szerint az "I" betűvel kezdődő (két betű + négy szám) rendszámokat 1970-től kezdték használni, vagyis a kép inkább a hetvenes évekből származhat. Ezt támasztja alá, hogy nagyon valószínűtlen, hogy magyar autós hozzájuthatott volna egy új amerikai autóhoz a hatvanas években. Egy ilyen "show-off", vagyis hencegés inkább egy hazatért "amerikás" magyart jellemezne, azonban ilyen hazatérés sem lehetett reális a hatvanas években. Ami a helyszínt illeti: minél többet próbáltam elemezni a képet (hosszú lenne minden szempontot felsorolni), annál jobban megerősödtem abban az eredeti elképzelésemben, hogy a felvétel a Wesselényi utcai megállónál készült. A képen a felsővezetéknek vélt vonalak lehetnek a körúti vonal felsővezetékeinek tartó huzaljai. A környék elég jó ismerete is azt mondatja velem, hogy a hely a Wesselényi és Barcsay közötti rész hangulatát tükrözi, ma arra járva ugyanígy gondoltam.
2013. november 08. 23:59
  Popovics András
  Popovics András
  Igazán örülök, hogy velem is egyetért valaki, köszi.
  2013. november 09. 03:17
Mihálffy László
A kép 1960 körüli vagy 60-as évek eleje. Kb. 1959-től 63-ig (+-1év) tartott az az időszak, amikor a Körúton vegyesen jártak régi pótkocsis villamosok és UV-k. Látszik, hogy a típuscserének eléggé a kezdetén vagyunk, az UV-nak még nincs közbecsatolt pótkocsija.
Az IR autórendszámot 2-szer adták ki: először "idegen rendszám"-ot jelentett, kb. a későbbi "VÁM" rendszámnak felelt meg. A rendszámok elosztását át lehet tekinteni a honlapomról elérhető egyik táblázatban is. ( http://mihal.fw.hu/alap.html#6)
Sok autó parkol? Taxiállomást látok és mögötte teherautókat.
A helyszínt illetően a Népszínház u.-ra szavazok: az UV éppen egy kettős megállóba áll be, méghozzá olyanba, ahol a két járdasziget egymással szemben volt, tehát a két irányból érkező villamos pont egymás mellett állt meg. Ilyen nem túl sok volt, a Wesselényi u. biztos nem ilyen volt és nem is kettős.
2013. november 09. 22:30
  Popovics András
  Popovics András
  A taxiállomás észrevétel óriási! Lehet, hogy ez a megfejtés. Utánanézek..
  Mentségemre szolgáljon, hogy ekkoriban kb.: 5 éves voltam és csak igen ritkán foglalkoztam taxizással...
  2013. november 10. 03:47
Gyökhegyi Bánk
Kedves (Mihályffy) László! Zseniális a rendszám elosztási táblázat! Elég sokat keresgéltem ilyen infót a Neten, de semmi ehhez foghatót nem találtam. Nagyon hasznos, és köszönöm, hogy közzétette. A helyszínt illetően vannak pro és kontra jelek. Én 1960-64 között jártam a Bánki Donát Gépipari Technikumba a Népszínház & József krt sarkára, de nem emlékszem, hogy ott egy droszt lett volna - ettől persze még lehetett. A teleobjektíves felvételek nagyon becsapósak tudnak lenni, összezsúfolják a kép mélységét és sajnos ezen a felvételen nem nagyon található biztos irányadó részlet. A Fortepan 5381-es Emkénél 1961-62 körül készült képén például jól látszik, hogy a Boráros tér felé haladó villamos járdaszigete az Emke és nem a Nemzeti előtt van. Igaz, ezekkel a dolgokkal elég sokat kisérleteztek abban az időben. A fenti kép nekem is megvan egy kicsit jobb minőségben, de főleg egy kicsit nagyobb kivágásban, amelyen látszik, hogy a keramit (?) kockákból kirakott zebra rendkívül keskeny, nagyon valószínűtlen, hogy az Emke kereszteződésnél ez elég lett volna, ez feltehetően fontos szempont. Ezt a képet elküldöm Andrásnak, hátha kicseréli és akkor látható lesz, amiről beszélek. Ugyanakkor beismerem, hogy az említett Fortepan 5381-as képen az is látszik, hogy a gyógyszertári sarkon a járda nincs lekerekítve, és ugyanez fog látszani az én nagyobb képemen, vagyis ahol a felvétel készült, ott és akkor a Körútról nem lehetett jobbra kis ívben fordulni. A gyógyszertári sarkon volt, amikor lehetett, volt, amikor nem, azt nem tudom, hogy a Wesselényi utca mióta egyirányú (úgy emlékszem, hogy jó régóta), tehát oda nem lehet befordulni. Sajnos azonban ezen szempontok egyike sem döntő, sok a bizonytalanság, így én nem mernék sem a Wesselényi, sem a Rákóczi út sarokra nagyobb összegben fogadni :)
Üdvözlettel Gyökhegyi Bánk
2013. november 12. 17:48
János Füredi
János Füredi
A Plymouthon IB-s rendszám van amit 1970-től adtak ki!
2013. november 15. 14:57
  Popovics András
  Popovics András
  Ez igaz, de Mihálffy László hozzászólása a rendszámot illetően elég meggyőzőnek tűnik, sőt számomra az is.
  Ettől függetlenül még mindig nem tudok egyértelműen "eredményt" hirdetni.
  2013. november 15. 17:08
Imre Tőrők
Imre Tőrők
Az utca valoban a nagy kőrut 1960 ban keztem 12 akőv nél már akor is volt két bető és négy szám Ay 0147 csőrős zil
2013. november 15. 19:02
Olsvay Endre
Az 1970-es I-rendszámot nyugodtan el lehet felejteni, akkor a körúton már bő 7-8 éve elő sem fordultak ilyen favázas 2800-as motorkocsik.
A Pobjeda, a kis Trabi és az 1102-es Skoda és a háttérben a Garrard együttesen is bizonyítják a 60-as évek legelejét. (Ezekből – kivéve a Trabantot – külön-külön is már alig volt '70-re; )
A helyszín a Népszínház utca előtti megálló kell legyen a fentebbi felsővezeték-okfejtés miatt: látszik, hogy nem tartóhuzal! Wesselényi u.tehát teljesen kizárt.
2013. december 10. 05:35
  Popovics András
  Popovics András
  Ezt sok régi taxis cáfolja. Szerintük a bizonyíték a Barcsay utca sarkán lévő taxi állomás...
  A beküldő:Gyökhegyi Bánk szerint a kép bal alsó sarkában látható "sarkos járda" a perdöntő...
  2013. december 11. 02:16
  Gábor Lenkei
  Gábor Lenkei
  Csak megerősítésként: a fényezésből és az ívelt díszlécből látszik, hogy a Trabant 500-as, még abból is a korai sorozat. Ebből sem sok futott már 1970-ben. Az 1970 ellen szól a régi jelzőlámpa is: 1969-től már a Vilati lámpákat szerelték, elsők között nyilván a Körúton.
  2013. december 11. 17:37
Mihálffy László
Köszönöm Gyökhegyi Bánk alapos hozzászólását, és a járdaszigetekkel kapcsolatban a következőket fűzném hozzá.
Találtam (itt az "Ilyenisvolt"-ban) egy 1961-re datált képet (valószínűleg kicsit későbbi, mert már 3-as UV szerelvény van rajta), ahol a Boráros tér irányú járdasziget valóban az Emke mellett van. Ugyanakkor arra lettem figyelmes, hogy a Keleti pu. felé menő villamos járdaszigete a Körúton túlra került. E két járdasziget áthelyezése szerintem a Nemzeti Színház bontása miatt történhetett. Az is figyelemre méltó ugyanezen a képen, hogy a gyógyszertári sarkon a járda nincs lekerekítve.
Más képeken ("1962, Blaha Lujza tér", "1960-as évek eleje, József körút") még áll a Nemzeti Színház, és ott van mellette a járdasziget (mindkét irányú).
Sőt, a közvilágítási lámpák is olyanok, mint a vita tárgyát képező képen. (magas ostornyeles, oszlopán alacsonyan fehérüveges-fedeles ikerlámpa)

Az lehetne perdöntő, ha valakinek volna egy olyan képe, amely a Blahától nézve a Rákóczi téren túli körúti házakat mutatja az út hajlatában.
2013. december 12. 22:13