Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1955, Baross tér, 8. kerület

További információk a képhez

1955. A Baross téren a Verseny utca közelében volt ez a mozi. 1978-tól 2013-ig még a Baross szobor volt a főszereplő itt, de  már nem sokáig... Ui.: Visszakerült! Na nem pont oda, de majdnem...
Mindenképpen érdekes mai szemmel nézve az emberek öltözködése és a hajviselete is...
Röstellem a dolgot, de ezt az autót sem ismerem fel. (Lehet, hogy túl ifjonc vagyok?) 
Talán majd a Tisztelt Látogatók segítenek...
És lőn: Az autó egy Steyr 55  Moldvay Béla jóvoltából.
Egy kis személyes a végére. Gyökhegyi Bánk észrevétele: A Capitol moziban a "Nagy Család" című film volt az utolsó, amit 1950. március 22-én vetítettek, és másnap a mozit végleg bezárták. Ezután a MÁV használta tehergépjármű telepként. A képen látható, hogy az épületen semmilyen nyoma nincs a mozi működésének (filmcím, plakát), ezért biztosra vehető, hogy a kép 1950 tavasza és 1955 között készült, amikor a Mávag N26 'Harcsa' buszokat kivonták a forgalomból.
A moziról néhány szót: Jogelődje a Nefelejcs utcában három alkalommal új helyre költöző (1, 52, 57), több néven működő mozi volt, mely 1922-ben költözött a Keleti Pályaudvar bal oldalán álló volt katonai épületbe, ahol 1950. március 22-ig működött. A korábbi nevei: Keleti Bioscop, Globus, Stella, Csipkerózsika, Kelet mozi, Capitol Filmpalota.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1902-től Baross tér
  • Forrás: Beküldte: Gyökhegyi Bánk, Fortepan.hu (12078), ADOMÁNYOZÓ Kurutz Márton
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (3)

Mihálffy László
A képen egy Harcsa busz látható (kár, hogy az eleje nem látszik): közlekedett 1955-ig. Tehát 50-es évek első fele.
2013. november 01. 23:02
Béla Moldvay
Béla Moldvay
Az előtérben látható autó: Steyr 55 típ.
2013. november 27. 22:40
Gyökhegyi Bánk
A Capitol moziban a "Nagy Család" című film volt az utolsó, amit 1950. március 22-én vetítettek, és másnap a mozit végleg bezárták. Ezután a MÁV használta tehergépjármű telepként, amíg az épületet (jelenleg) nem ismert időpontban lebontották. A képen látható, hogy az épületen semmilyen nyoma nincs a mozi működésének (filmcím, plakát), ezért biztosra vehető, hogy a kép 1950 tavasza és 1955 között készült, amikor a Mávag N26 'Harcsa' buszokat kivonták a forgalomból. Az öltözetek és a rossz állapotú CA230 rendszámú Steyr 55 alapján inkább az ötéves periódus korábbi részét pártolnám.
2013. november 28. 19:52