Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1971, Calvin (Kálvin) tér, 8. kerület

További információk a képhez

1971. A Calvin (Kálvin) tér, az Üllői út és a Baross utca kereszteződésnél.
1935-ben nyílt meg itt (egy házzal kijjebb), az Üllői út 4-ben a SAVOY MOZI, A képen alig látszó 3 emeletes épületben. Befogadóképessége 400 fő volt. 1942-ben nevet változtatott, CSABA MOZI lett, 1944-ig. Átmeneti szünetelés után 1945-ben az MKP mozija lett, és új neve SÁGVÁRI MOZI lett. 1947-ben egy ideig nem üzemelt, majd megint SAVOY néven tűnt fel, . Átmenetileg úgy működtették, hogy reggel 9-től délután 4-ig KÁLVIN TÉRI HÍRADÓMOZI volt, délután 4 óra után meg SAVOY. 1951 október 26-ától a neve VÖRÖSMARTY MOZI lett.
1968 február 22-én nyitották meg ünnepélyesen, a Rablók között című szovjet filmmel. 1970 november 14-étől 14 éven át zárva volt, a metróépítés idején itt volt a Közlekedési Építő Vállalat irodája, öltözője, anyagraktára. A metróépítés ezen a szakaszon aztán végetért, az Üllői út alatt 1977 január 1-én megindult, ennek ellenére a mozi továbbra is zárva maradt. Sokáig kérdéses volt, hogy egyáltalán folytatja-e még, vagy más funkciót kap. Végül 1984 november 22-én a Ben Hur, és a Yerma című filmekkel feltámadt a Vörösmarty mozi. 1992 június 19-25 között pár napra az ülőhelyek cseréje miatt zárva volt. 2003 október 26-án a Novo című francia film ment, másnaptól átalakítás miatt zárva volt, újranyitás: 2003 december 18-án, a Megfelelő idő című francia-olasz-portugál filmmel.
2014 március 31-én bezárt.
Látható a képen míves kandeláber,  a Tulipán espresso, Édesség bolt (ma már ilyen sincs!), lottóreklám és Casco reklám az (AB keretein belül) a falon, valamint egy fém szemétgyűjtő.
A Calvin téri kockaköves körforgalomból egy 74-es trolibusz menekül a Baross utcába az Orczy téri végállomása felé.
Na és kövezzenek meg, de az én szememben még ez az épület is szebb, mint a helyére épített mostani, sötétzöld "üvegborzalom" .

Jelenlegi és régebbi nevei:

1973-tól az újabb írás szerint Kálvin tér, A 18. századtól Ketschkemeterplatz (Kecskeméti tér), Heu- und Borstenviehhändler Platz (Széna- és disznókereskedők tere), A 18. századtól Ketschkemeterplatz (Kecskeméti tér), A 19. századtól Heumarkt (Széna piac), 1866-tól Heuplatz (Széna tér), 1874-től Calvin tér
  • Forrás: Fortepan.hu, (3719), ADOMÁNYOZÓ: UVATERV, users.ininet.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (2)

Zsille Péter
Zsille Péter
A Tulipán eszpresszó "átjáróház volt", a hátsó kijárata a Baross utcára vezetett. És a Vörösmarty mozinak a 60-as években még nyitható volt
a tetőkupolája, gondolom a felette lévő bérház lakóinak legnagyobb örömére.
2013. október 03. 23:16
Budapesti Régi Mozik
Budapesti Régi Mozik
A Vörösmarty mozi is "átjáróház volt"! Oda is figyeltek rá a taxisok!
2013. október 30. 07:02