Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1965, Blaha Lujza tér, a Nemzeti Színház, 8. kerület

További információk a képhez

1965. A Blaha Lujza téren a Nemzeti színház,(korábban Népszínház), télvíz idején.
A 19-es, UV villamos "gőzerővel" robog az 1964-re elkészült Erzsébet híd felé, 
A mellette igyekvő Wartburg 311 is figyelemre méltó, de a mögötte lévő 39-es járatszámú Ikarus 620-as autóbusz  sem utolsó, különösen a félig felhúzott (leeresztett) hűtőtakarójával.
A háttérben a László ház KÖZÉRT reklámmal a tetején.
Viszont borzasztóan érdekel, hogy az előtérben lévő forgalom irányító fényjelző készülék kiegészítő egysége mit mutatott az ő dicső másik oldalán!  
A fém szemétgyűjtő immáron csikktartósnak látszik az autobusz-megálló oszlopán. Ki gondolta volna ekkor, hogy 50 évvel később még az autóbusz megállóban is tilos lesz dohányozni...
A közvilágítási "eszköz" is újszerűnek tűnik (neon). Legalább is a harang alakúhoz képest...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1918-tól Blaha Lujza tér, 1906-tól Rákóczi út, Korábban Kerepesi út
 • Forrás: Fortepan.hu (01162)
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (5)

Sebestyén Mihály
Sebestyén Mihály
A kép 1964-ben vagy 1965-ben készült, jómagam az előbbi időpontot tartom valószínűnek, a Nemzeti még feltűnően jó állapota miatt. Az 1961-es dátum éppen a 19-es villamos miatt kizárt. A járatot - háború előttivel megegyező útvonalán - a híd 1964-es átadásakor indították újra.
2013. június 21. 05:57
  Popovics András
  Popovics András
  Köszönöm Mihály. Még jó, hogy van élet az egyébként Nagy tiszteletre méltó FORTEPAN-on túl is...Engedelmével az információkat bedogozom.
  2013. július 10. 03:42
Sebestyén Mihály
Sebestyén Mihály
Tisztelt Popovics úr!

Az Ön oldalán mindenkinek megvan a maga szerepe, a FORTEPAN-nak, Önnek, és nekem illetve az oldal többi látogatójának is. A látogatók helyzete a leghálásabb, nekünk csak a troll szerepét kell eljátszanunk. A FORTEPAN sincs könnyű helyzetben. Amennyire tudom, már több mint tizenötezer kép van az archívumukban, nagyrészt magánszemélyektől összegyűjtve. Ilyenkor általában azt az információt fűzik a képhez, amit az adományozóktól kaptak. Azonban az emberi emlékezet már csak olyan, hogy torzít. Semmi különös nincs abban, ha valaki rosszul emlékszik egy ötven évvel ezelőtti kép készítésének körülményeire. A FORTEPAN szerkesztői - ahogy Ön sem - nyilvánvalóan nem alkalmazhatják ezernyi részterület szakértőjét, akik egy aprócska részletből is meg tudják mondani, mikor készült a felvétel.
Az Ön szerepe is nagyon fontos. Egyrészt - budapestiként - kiválogatja a tizenötezerből, azokat a képeket, amelyek fővárosunk szülötteit jobban érdeklik, mint a más témájúakat, márpedig a FORTEPAN-nak olyanokból is van bőséggel. Másrészt, saját ismeretei alapján, további információkat fűz a képhez, harmadrészt -és talán ez a legfontosabb - a képeket egy nagyon népszerű, ráadásul főként fiatalok által látogatott közösségi oldalon teszi meg. A fiatalabb generációkra egyébként is ráférne szülővárosuk történetének megismerése. Érdeklődésük felkeltése azonban nem elég, azt fenn is kell tartani. Ehhez azonban az is kell, hogy az innen szerzett információk - amennyire lehet - megbízhatóak legyenek. Már láttuk, hogy ez nem is olyan egyszerű.
Ezért is fűzök megjegyzéseket közlekedéssel kapcsolatos információkat, hogy a téma iránt érdeklődőknek segíthessek, és erre biztatom más részterületek amatőr és hivatásos rajongóit is.
Önnek pedig áldozatos munkájához további erőt, egészséget és kitartást kívánok, és azt, hogy a hozzám hasonló "okoskodók" semmiképp se vegyék el a kedvét.
Ha úgy érzi, hogy bármilyen információval segíthetem, akár e-mailben (smg.36@freemail.hu) akár a facebookon megtalál.
2013. július 11. 21:21
  Popovics András
  Popovics András
  Nagy tisztelettel üdvözlöm Sebestyén úr!Megilletődöttséggel olvastam eme legutóbbi (és remélhetőleg nem a legutolsó) hozzászólását.
  Megint csak segített egy hibámat kijavítani és én ezt megint csak köszönöm. Néha elragadtatom magam és túlzásba viszem a dolgokat.Olyan információkat teszek a képekhez, amikről azt hiszem, hogy jól tudom őket.Aztán mégsem. Ugyebár első sorban a tömegközlekedési eszközöket illetően.De hála Istennek vannak még olyan jó szándékú, türelmes és hozzáértő emberek, mint Ön, és segítenek.Ez, ahogy Ön is írta elsősorban a fiatalok miatt fontos.Az információk megbízhatóságára ezentúl még jobban ügyelek majd, de amíg vannak ilyen figyelmes emberek, mint Ön, addig nyugodtan fogok aludni.A jövőbeni megjegyzéseit előre is köszönöm és ha szabad ilyet mondani, akkor el is várom.Az "okoskodó" kifejezés pedig inkább illik rám, mint Önre.
  A jó kívánságait köszönöm szépen.Ami pedig a felkínált segítségét illeti, nagy valószínűséggel élni fogok vele!
  Üdvözlettel: Popovics András
  2013. július 12. 18:16
Olsvay Endre
Nagyon szűk intervallum maradt: a hidat '64 novemberben adták át, a Színházat '65 áprilisban már pusztítoptták el, s itt még tényelg délceg, talán '64 decembere. (Utána kéne nézni a meteorológiai krónikákban, ennyire enyhe volt-e akkor a tél eleje.
2013. december 08. 06:06