Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1962, Mező Imre (Fiumei) út, 8. kerület

További információk a képhez

1962, Mező Imre (Fiumei) út, az OTI székház még a tornyával.
A Fiumei út 19. szám alatt 1912–1913-ban épült a Budapest Kerületi Munkásbiztosító Székházaként. 1927-ben alakult meg az Országos Társadalombiztosító Intézet (OTI). Tervezői Komor Marcell és Jakab Dezső voltak. 1930–1931-ben bővítették vízszintesen és függőlegesen is, szintén Komor Marcell és Jakab Dezső tervei szerint. Egy 73 méter magas, 18 emeletes toronnyal bővült. Szomorú, hogy a korabeli mérnökök nem tudták, hogy mire képes (képtelen) a CITADUR, ami nem más mint bauxitcement. Bebizonyosodott, hogy ez az építőanyag-amivel a torony is épült- az idő előrehaladtával instabillá válik. Ezért 1969- ben a felső emeleteket vissza kellett bontani. Nagy kár a díszes toronyért, toronyóráért és a szobrokért. A maga idejében Európa legmagasabb középülete volt! A torony elbontásának ellenére is maradt érdekessége az épületnek.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1991-től Fiumei út, 1957-től Mező Imre út, 1923-tól Fiumei út, 1874-től Köztemető út, Az 1840-es évek végétől Friedhof Strasse (Temető út), 1817-től Linien Graben (Árok vonal)
  • Forrás: Fortepan.hu (209200), ADOMÁNYOZÓ FŐFOTÓ
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak."