Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1961, Köztársaság (II. János Pál pápa) tér, 8. kerület

További információk a képhez

1961, Köztársaság (II. János Pál pápa) tér, háttérben a tornyok. No, de micsoda tornyok...A képen jobbra a Tűzparancsnokság tornya a Kun utca és a Dologház utca sarkán. 1895. november 17-én adták át a Tűzparancsnokság, más néven "tűzoltókaszárnya" épületét.
1863-ban Széchenyi Ödön hozta létre az Önkéntes Tűzoltó Egyesületet. Egy kis humor eme torony kapcsán: Tűzoltóság....
A másik torony rövid története penig itten: 1930-31-ben megépült az ország első toronyháza. 1931. februárjára elkészült Budapest első felhőkarcolója, ami Európa legmagasabb középülete lett.az OTI tornya. Az épület Komor Marcell és Jakab Dezső tervei szerint épült (időben több részletben).
1969-ben a tornyot le kellett bontani, mert az egyik építőanyaga az ún.: CITADUR volt. Ez nem más mint bauxitcement.
Nem "jött be". Az idő múlásával porlékonnyá vált, így az épület stabilitása érdekében a legszebb részét le kellett bontani. Később az épületet szépen felújították
De Így ez már csak olyan, mint Michelangelo Dávid-szobra fej nélkül...


Jelenlegi és régebbi nevei:

2011-től II. János Pál pápa tér, 1946-tól Köztársaság tér, 1902-től Tisza Kálmán tér, Az 1800-as években Baromvásártér, Bauern Markt, Lóvásártér, Az 1800-as évek végén Új vásártér, avagy Kert-sétatér
  • Forrás: Fortepan.hu (140114), orig: NÉMETH TAMÁS
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©