Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1960-as évek Köztársaság, (II. János Pál pápa) tér, 8. kerület

További információk a képhez

1960-as évek Köztársaság (II. János Pál pápa) tér.
Ezekben az években egy érdekes dolog történt. Egy mesterséges nyelv, egy semleges nemzetközi segédnyelv, az az eszperantó próbálta meghódítani az embereket világszerte. Több-kevesebb sikerrel. Így eljutott hazánkba is. Az akkori illetékesek egy igen érdekes módját választották eme nyelv magyarországi elterjesztésének. Itt a Köztársaság (II. János Pál pápa) tér és a Népszínház utca sarkán megnyitották az akkor talán egyedülállónak számító Eszperantó éttermet egy "nem túl jóhírű" józsefvárosi kocsma helyén. A korabeli híradó szerint a pincérek tudtak eszperantóul, sőt még az étlapot is lehetett mazsolázni e nyelven. A nyelv túlélte, az étterem nem.
A Volga, a Warsawa és a Moszkvics gondolom eszperantóul is ugyanaz. A Tesco többre vitte: ez van ma ugyanitt.
Az úttest túloldalán 4-es metró (napjainkban: 2015-tól) már működik. A háttérben a Nap mozi.

Jelenlegi és régebbi nevei:

2011-től II. János Pál pápa tér , 1946-tól Köztársaság tér, 1902-től Tisza Kálmán tér, Lóvásártér (1800-as évek közepén), Baromvásártér, Bauern Markt
  • Forrás: www.facebook.com-pages-Magyarország-képalbum
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©