Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1898, Baross tér, 8. kerület

További információk a képhez

1898, Baross tér, Baross Gábor (1848-1892) szobra a Keleti pályaudvar előtt. Szécsi Antal alkotása, 1898. 
Magyar politikus, a korszerű magyar kereskedelem és közlekedés megalapítója. A vasútügy fejlesztése terén elért eredményei miatt „vasminiszternek” nevezték.
A városi közlekedés fejlődésének fontos lépcsőfoka, a villamos vontatás megkezdése Baross Gábor közlekedési miniszterségének idejére esett. Jól mutatja Baross Gábor haladó gondolkodását, hogy felismerte az új közlekedési eszköz jelentőségét és segítette annak létrejöttét. Éppen ezért döntött a főváros vezetése úgy, hogy azt az utcát, amelyben az első állandó villamosvasút működött 1890 táján Kőbányai út (Baross utca), nevezzék el Baross Gáborról már halála után néhány nappal. Munkásságának fontos és érdekes, egyéb részleteit érdemes megtekinteni pl.: itt.
A szobor történetéről pedig itt tudhatunk meg többet.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1902-től Baross tér
  • Forrás: Fortepan.hu (82613), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.088, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©