Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890-es évek, Új vásártér (II. János Pál pápa tér), 8. kerület

További információk a képhez

1890-es évek, Új vásártér (II. János Pál pápa tér).
A vásártér mivoltja kiválóan látszik. Meg az is, hogy az Erkel színház,azaz a Népopera még nincs. A kép nagy valószínűséggel a Tűzparancsnokság valamely magasabb pontjáról készült. A beazonosításhoz talán a legjobb támpont a Nemzeti Színház (ekkor még Népszínház) a Nemzeti Színház víztornya, ami a mai napig tartja magát, és itt is kiemelkedik a kép közepén. A jobb oldalon látható tornyok is érdekesek. Az egyik (a kép közepéhez közelebb eső) a Szlovák evangélikus templom tornya, ami szintén megvan még a Rákóczi út 57. számú ház belsejében!
A tér Budapest legnagyobb köztere a mai napig!

Jelenlegi és régebbi nevei:

2010-től II. János Pál pápa tér, 1946-tól Köztársaság tér, 1902-től Tisza Kálmán tér, 1873-tól Új vásár tér, 1860-as években Neu Mark Platz, 1838-tól Lóvásár tér, 1784-től Heu Markt (széna tér) vagy Bauer Markt (paraszt piac)
  • Forrás: Fortepan (82424), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.100, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak."