Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1900 táján, Calvin (Kálvin) tér, 8. és(1950-től) 5. kerület

További információk a képhez

1900 táján, Calvin (Kálvin) tér. Bal oldalon-a szinte nem is észrevehető- Kecskeméti utca túloldalán tisztán felismerhető a Geist-ház. Szemben a Nemzeti Múzeum épülete (Pollack Mihály-1947). Jobb oldalon a Pesti Hazai Első Takarékpénztár épülete. Eme épület előtt a Danubius-kút. Szinte a tér közepén egy fiakker állomás. Azt nem tudom, hogy 1897 táján az emberek tudhattak-e egyáltalán az ibolyántúli, ultraibolya vagy ultraviola sugárzás (röviden UV-sugárzás) hatásairól, de, hogy az emberek védekeztek ellene mindennemű fejfedővel, az bizonyos...Jelen van még a 141-es talán pályaszámú, de még bizonyosan szám nélküli villamos. De, ami talán a legmeglepőbb, az a Jókai utcai "vágánymasni" is "kismiska" az itt látható vágány-kavalkádhoz képest...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1973-tól Kálvin tér, 1875-től Calvin tér, 1866-tól Heu Platz (Széna tér), A XIX. században Heu Markt (széna piac), A XVIII. században Heu -und Borstenviehhandler Platz (széna és disznókereskedők tere, A XVIII. században, korábban Ketschkemeter Platz (Kecskeméti tér)
  • Forrás: Fortepan. hu (82658), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.133, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©