Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1900-as évek eleje, Kerepesi (Rákóczi) út, 8. kerület

További információk a képhez

1900-as évek eleje, Kerepesi út, a Pannonia szálloda.
A XVIII. század közepén már fogadó működött itt Griff néven. Ezt baleset érte: 1865-ben leégett. Ezután Pán József építész tervezett a helyére egy három emeletes lakóházat 1867-ben Westermayer József részére. A ház 1884-ben a Glück család birtokába került. 1891-ben át is építtették szállodának.
Ez volt az első budapesti szálloda gőzfűtéssel és villanyvilágítással. A szállodát Glück Frigyes vezette 1931-ig. 
1949-től állami tulajdonba került. Egyetemi kollégium lett. Emlékeim szerint az ELTE-é. 
Ha jól emlékszem, ennek a háznak az  aljában volt az 1990-es évek elején egy jó kis csirkés büfé: Dixie Csirke néven. Ehhez egy kis utóirat Gyökhegyi Bánk jóvoltából: Bizony, a Dixie Csirke. Ízesített panírt használtak, szenzációs volt a rántott gombafej is. Volt még ilyen a József körúton a Baross utcai villamosmegállóban, és a Váci utcában a Vörösmarty térnél. Rejtélyes, hogy miért tűntek el Budapestről. Egyébként az anycég brit és Southern Fried Chicken néven ismert.
Az épületet 1906-ban Mányi István tervei alapján felújították.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1906-tól Rákóczi út, 1874-től Kerepesi út, 1804-től Kerepescher Strasse (Kerepesi út), A XVIII. század elején Hatvaner Strasse
  • Forrás: Profila.hu, Gyökhegyi Bánk
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©