Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890 táján, Stáció (Baross) utca, 8. kerület

További információk a képhez

1890 táján, Stáció (Baross) utca, a Wenckheim-palota.
A palotát Wenckheim Frigyes gróf építtette 1886–1889 között Meinig Artúr tervei szerint. 1927-ben, a gróf halála után, az örökösök a fővárosnak adták el az épületet. 1931-ben nyitotta meg kapuit a nyilvánosság számára, mint Fővárosi Könyvtár.
1946 májusától a könyvtár megkapta kiemelkedő munkatársának a nevét: Székesfővárosi Szabó Ervin Könyvtár lett.
A palota elkészültével szinte egyidőben 1889-ben indult meg az első budapesti 1435 mm-es, normál nyomvonalon közekedő villamos. Az Egyetem tértől a Köztemető (Fiumei) útig.
Balra a József, (1900-tól) Reviczky utca.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1892-től Baross utca, 1870-es évektől Stáció utca, 1836-tól Steinbrucker Gasse (Kőbányai út), A XVIII. században Városmajor utca
  • Forrás: Fortepan.hu, (82668), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.143, fotó: KLÖSZ GYÖRGY
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©