Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1975, Vörösmarty tér, 5. kerület

További információk a képhez

1975, Vörösmarty tér. Szemben a tízemeletes épület  az "Elizélt-palota" gúnynevet kapta. Sokan ORI székháznak is hívták, bár sok egyéb intézmény is volt itt. Az 1800-as évek közepén a Pesti Városi Német Színház volt a helyén. Később (1873-tól) már Haas-palota állt itt. A Haas-palota 1959-es lebontása után épült ide a képen látható üvegpalota Hübner Tibor és Tallós Elemér tervei szerint. 2004-5-ben ezt is lebontották. Ennek a helyén találhatjuk napjainkban a Vörösmarty No.1 Irodaházat.
Középen - a fától takarva - Vörösmarty Mihály szobra. Alul pedig egy Droszt Tivadar-féle taxiállomás.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1926-tól Vörösmarty tér, 1920-tól újból Gizella tér, 1918-ban Károlyi Mihály tér, 1874-től Gizella tér, 1866-tól Alte Theater Platz (Régi színház tér), 1850-től Színház tér (Theaterplatz), 1846-tól Deutsche Theather Platz (Német színház tér), 1840-es években Spazieren Platz (Séta tér), 1833-tól Játékszín tér, 1830-tól Dreysigst Platz (Harmincad tér)
  • Forrás: Fortepan.hu (206803), ADOMÁNYOZÓ FŐFOTÓ
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©