Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1929, Széll Kálmán tér, 2. és 12. kerület

További információk a képhez

1929. A Széll Kálmán tér, ami aztán Moszkva tér lett és ma ismét Széll Kálmán tér. Az útburkolat természetesen kockakő  mindenhol. A közvilágítást pedig gázlámpák és az ekkor már meglévő elektromos lámpák együttesen adják. Felfedezhetjük az 51-es villamost és, ha jól látom, akkor a 71-est is. Az áramszedő ott van az egyik villamos tetején, de a többi villamos fölött nem látom a felsővezetéket. Ezzel együtt úgy tűnik, hogy már felsőszedősek a villamosok, amik természetesen nyitott peronú villamosok. Itt is figyelemre érdemes az emberek öltözködése. A háttérben a Kis Sváb-hegy (ma Martinovics-hegy). Támpont a szemben lévő magas ház a három tetőablakkal.

Jelenlegi és régebbi nevei:

2011-től Széll Kálmán tér, 1951–2011-ig Moszkva tér, 1929–1951-ig Széll Kálmán tér, 1929 előtt Gödör
 • Forrás: stylemagazin.hu
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (5)

Kondor László
Az én gyermekkoromban arrafelé már csak az 56-os villamos pótkocsija volt nyitott peronú.
2012. december 02. 23:45
jég liliom
Amikor a kép készült akkor is Széll Kálmán tér volt a neve és nem Moszkva tér!
2013. február 21. 16:53
  Popovics András
  Popovics András
  Nagy tisztelettel üdvözlöm kedves "jég liliom" !
  Nagyon köszönöm a hozzászólását és, hogy felhívta a figyelmemet a hibára ! Természetesen javítom is.
  Még egyszer köszi !
  Papinho, a szerk.
  2013. február 22. 02:34
Almási Gábor
A háttérben nem a Rózsadomb "kopaszkás", hanem a Kis Sváb-hegy (ma Martinovics-hegy). Jól látszik a tetején a felhagyott köfejtő és tőle jobbra a szirtek amiket ma már a fák eltakarnak. Balra a szélen a magas épületet ami a Posta Palota mellett áll épp most renoválják eredeti díszeivel. A favázas villamosok mindegyikén látszik az áramszedő, amennyiben motorkocsi. Méghozzá lírás! A fent feszítő kötélen lógó lámpatest egy illetve két izzós volt és még a nyolcvanas években is sok volt belőle a környező utcákban. Ahol a hurokvágány van a képen ott van ma a nagy busztároló. A tér 1929 -ben kapta a Széll Kálmán tér nevet. Addig névtelen közterület volt egy nagy teniszpálya foglalta el.
2013. szeptember 28. 15:11
Olsvay Endre
Úgy van, a Kis-Svábhegy, az alatta/előtte látható házsor pedig szinte ma is épp így néz ki. Érdekesség, hogy amíg nem kapta a Széll Kálmán tér nevet, addig ezek a házak is Krisztina körútként soroltattak be! (Egész a Széna tér sarkáig Kr. krt. volt)
2013. december 08. 01:54