Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1951, a Retek és a Lövőház utca, a Széna tér felől, 2. kerület

További információk a képhez

1951. A Retek és a Lövőház utca, a Széna tér felőll!
Hja kérem a mammutok jöttek láttak, kipusztultak. Aztán úrranőttek...
Na és a lényeg: a híres Drost Tivadar féle telefonközpont (avagy taxis telefon-szekrény, vagy mi a szösz) ott van és úgy tűnik, hogy éppen működik...
A Taxis mindenesetre nagyon figyel...Talán éppen hívása van... A taxi több nagyszerű látogató (és a Fortepan) szerint is egy Renault Juvaquatre). Nagy köszönet nekik! A taxióra természetesen a kocsiszekrényen kívül. No ez az , amit le kellett csapni, mint a taxiórát...
A porcellán bolt az viszont "kiválló".

Jelenlegi és régebbi nevei:

1900-tól Lövőház utca, 1874-től Nagy Rókus utca, 1822-től Obere Land Strasse (Felső Ország út)
 • Forrás: Fortepan (03576), orig: UVATERV
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (8)

Lakatos Mária
Igen, ez ugyanaz a sarok. Mondhatjuk Buda egyik legöregebb beépített része. Valamikor egy kis bástya is állt itt. Kocsma telepedett meg benne.
Majd ezek a házacskák. A túloldalon álló ház, ahogy azt láthattuk az előző képen, ma is megvan. Évtizedekig egy nagy fodrászat volt benne, de korábban
egy jeles budai kávéház volt (Lásd Saly N.). Ő is közli azt a képet, ahogy 1896-ban elvonul a ház előtt a millenniumi ünnepi menet. Ez az Országút dűlő vége.
Ami utána következett, már a téglavető, majd BBTE sportpálya, majd közlekedési központ megoldatlan problémákkal. Bár a figyeljétek meg, hogy az 1940-es évek eleji átalakítás-rendezés milyen jó volt. A híres "Gomba" épület finom szerénységgel illeszkedett a kanyargó sínek közé a mai "legyezővel" ellentétben, aminek
formailag semmi köze az egészhez. De jó lenne, ha lebontanák a már koszladó, szürke lárpurlár betoncsodát.
2013. január 02. 09:45
  Popovics András
  Popovics András
  Nagy tisztelettel üdvözlöm Kedves Mária ! Köszönöm a hozzászólásait.
  Üdv : Popovics András ( Papinho ), a szerk.
  2013. január 08. 16:50
both andrea
kitehetem a facebookra? ezen a környéken nőttem fel, ahogy az ismerőseim/iskolatársaim nagyrésze.
2013. február 21. 18:12
  Popovics András
  Popovics András
  Üdvözlöm Kedves Andrea ! Természetesen igen. Én magam is fel szoktam tenni az aznap "elkészült" képeket. Minden bizonnyal az "ősforrás", a FORTEPAN is jó néven fogja venni !
  Tisztelettel : Papinho, a szerk.
  2013. február 22. 02:30
Fekete Mihály
A Lövőház utca és A Mártírok útja sarkán állt egy szürke csúnya épület, ez korábban börtön volt, itt végezték ki a II. Vil. Háború alatt a mártírokat (innen a név!) A Lővőház utca jobb oldalán volt egy "nagy" autószerviz ill. garázs. és itt álltak meg a MÁVAUT buszok is. Később az utca bal oldali saroktelke autóparkolóként szolgált sóder borítással. Szerintem a taxi Renault márkájú volt.
2013. május 27. 00:46
Fekete Géza
Fekete Géza
Az a szürke épület a"börtönépület " volt így hívtuk a Klement Gottwald Gyáriak .
A VERTESZ épület volt azt hiszem
2013. november 06. 21:22
Tóth Csaba
Tóth Csaba
A taxi egy Skoda popular. Ezt használta a FŐTAXI egészen a hatvanas évek elejéig. A kép szerintem az ötvenes évek közepén készülhetett. Már csak azért is, mert a hatvanas évek elején már ott üres Ground volt, ahol hétvégenként piac üzemelt a Lövőház és a Retek utca sarkán, a mai Mammut 1 helyén :)
2013. november 11. 16:40
  Tóth Csaba
  Tóth Csaba
  Elnézést az előző bejegyzésért, mert téves a gépkocsimárkát illetően. Az igaz, hogy a FŐTAXI használt Skoda Popular kocsikat, ám ez itt a Lövőház utca sarkán egy Moszkvics 401. Lásd: http://tinyurl.com/ov765fc Itt megtekinthető egy taxi változat is :)
  2013. november 11. 16:51