Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1970, Mártírok útja (Margit körút), 2. kerület

További információk a képhez

1970, Mártírok útja (Margit körút), 5/b, a Bem mozi.
A Margit körúton lévő Bem mozi 1908-ban nyílt meg, Helios mozgó néven. 1934-ben Admirálra keresztelték, 1939-től a mozik magyarosított nevet kaptak, így lett Adria filmszínház.
Az államosítás után vette fel a Bem nevet. 1961-ben Budai híradó mozi. 1979-ben teljes felújítást végeztek rajta, befogadóképességét 150 főre bővítették. Tulajdonosa 1999-ig a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő Budapest Film volt. Ekkor a Budapest Filmstúdió vette át a működtetését, később pedig az Új Budapest Filmstúdió üzemeltette, Kántor László vezetésével. Beléptették az art-mozi hálózatba, és igazi kulturális találkozóhellyé alakították – saját művészkocsmája még vonzóbbá tette a látogatók számára. Az art-filmek vetítésén kívül filmkluboknak, fesztiváloknak és különböző kulturális eseményeknek is otthont adott az intézmény. Számos koncert és kiállítás is ebben az épületben került megrendezésre.
A Budapesti Art-mozi Egyesület már 2009 januárjában jelezte, hogy több intézményüket, köztük a Bemet is a bezárják. Aztán mégsem...Műsoron: Stan és Pan, az Ezerarcú hős, valamint a Szép magyar komédia.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1992-től Margit körút, 1945-től Mártírok útja, 1900-tól Margit körút, 1900 előtt Ország út, 1833-tól Hosszú sor
  • Forrás: Fortepan.hu (214327), ADOMÁNYOZÓ FŐFOTÓ, http://budapestiregimozik.ininet.hu/, Wotan Doctor
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©