Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1961, Mártírok útja (Margit körút), 2.kerület

További információk a képhez

1961, Mártírok útja. A mai Bem mozi ekkor még Budai Híradó volt. 
Jurij Alekszejevics Gagarin 1961. április 12-én első emberként repülte körül a Földet a Vosztok-1 űrhajó fedélzetén. A szovjet kozmonauta meghívását az MSZMP Politikai Bizottsága június 6-ai ülésén döntötte el.
A párthatározat előírta, hogy a sajtó három nappal korábban közölje a fiatal űrhajós érkezését és a bevonulási útvonalat, a repülőtéren pedig „kb. 10-15 ezer, esetleg 20 ezer főnyi tömeg" várja. Gagarin különgépe augusztus 19-én 9 óra 40 perckor szállt le Ferihegyen, ünnepélyes fogadásán Kádár János nem volt jelen, a hivatalos verzió szerint „nyaralt". Egy Népszabadság-cikkből azonban az is kiderült, hogy később találkoztak: a Gagarin számára rendezett búcsúfogadáson az asztronauta Kádár feleségét meg is táncoltatta, a csárdás alapjait próbálva meg elsajátítani.
A Gagraint szállító autó megfejtésre szorul. Ui.: És megjött a megfejrés is Mihálffy László jóvoltából: ZISZ-110.
Az oldaklocsis motorok BMW-nek tűnnek.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1992-től Margit körút, 1945-től Mártírok útja, 1900-tól Margit körút, 1900 előtt Ország út, 1833-tól Hosszú sor
  • Forrás: www.budaipolgar.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (2)

György Balazs
György Balazs
Láttuk, láttuk személyesen! Óriási esemény volt, már legalább egy órával előtte megszűnt minden forgalom a hídon és a Mártírok útján. A kép jobb alsó széle felé eső házban laktunk ( ami nem látszik a képen ), de azt tudom, hogy olyan eufória volt és öröm a várakozó embertömeg között, ami persze gyermekfejjel teljesen természetes volt, hogy mi kis srácok a muskátlit is szerettük volna kidobni virág helyett az erkélyről örömünkben. Óriási dolog volt, hiszen az ELSŐ űrhajóst láthattuk saját szemünkkel! Tény az , hogy felejthetetlen emlék maradt a mai napig!
2013. december 20. 14:49
Mihálffy László
ZISZ-110, a fejesek legnagyobb kocsija a szovjet blokkban az 50-es években.
Utódja a 60-as években a ZIL-111 volt, ami már a Csajkához hasonló, de annál nagyobb.
2013. december 20. 21:39