Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1959, Margit utca és a Török utca sarok, 2. kerület

További információk a képhez

1959-et írunk. A Margit utca, Török utca és a Mártírok útja sarkán lévő forgalom irányító megemelt pulpitust elhagyta a gazdája és a kereszteződés közepére távozott irányítani a forgalmat. Immáron a a két kezével és a fekete-fehér gumibotjával a rendőrdobogóján. Lehet, hogy elfáradt szegény, de a válla elhelyezkedése így is iránymutató. Szó szerint. Mögötte a ponyvás Garant teherautó éppen be és kirakodik a Postáról. A kandeláber még ott van a sarkon, de már a gázlámpafejektől megfoszva (de ez csak az én gondolatom). 
A közvilágítás már új, neon. A lengőlámpáshoz képest.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Török utca, 1822-től Alte Haupt Gasse (Ó fő utca)
 • Forrás: Fortepan
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (3)

György Balazs
György Balazs
1961-ben költöztünk szüleimmel a Mártírok útjára, abba a nagy körfolyosós házba, ahol a földszinten volt a Vasedény bolt. Magasan laktunk, nagy erkéllyel a Mártírok útjára. Pár szót szeretnék írni a képen levő helyszín akkori forgalmáról, amit mi direktben élveztünk. Nos a 6-os villamos lejött a Margit hídról és ment végig a főúton a Moszkva térig. A 4-es és a 66-os villamos a híd után befordult a Frankel Leo-ba. A 66-os ment tovább Óbudára. A 4-es egy háztömb mögött visszakanyarodott, majd az is és a 66-os is a Török utcából visszakanyarodva ment a Margit híd irányába. A Török utcából a 18-as as és talán a 17-es egyenesen ment tovább a Mártírokon és vissza ugyanúgy. Buszjáratok 12, 12/A, 86,91, többre nem emlékszem, de azt tudom, hogy szegény rendőrök azon a kis dobogón mit éltek át munka közben. Mi az iszonyatos villamos nyikorgást a sok kanyar közben imádtuk, főleg nyáron, mikor nyitva voltak az ablakok. Amíg farmotoros buszjárat volt a 12-es, azok a kanyar után adták a gázt, hát mondhatom a tányérból kilötyögött az étel, a pohárból a víz. Kérem szépen, ez nem panasz amit leírtam, csak emlék, így is szerettünk ott élni!
2013. november 12. 19:26
  Popovics András
  Popovics András
  Óriási! Köszönöm.
  2013. november 13. 03:11
Olsvay Endre
A postahivatal még ma is szinte épp ilyen, de a fák nagyon benőtték a Török utca elejét.
A Margit körúti éles kanyar vágányait átépítették, miután volt egy villamoskisiklás a hetvenes évek végén.
2013. december 08. 06:41