Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1952, Moszkva tér, 2. kerület

További információk a képhez

1952, Moszkva tér. A "Kalef". Ez volt a beceneve. (A "korábban születetteknek".) Az 1950-es, 60-as, és még az 1970-es években is. És ott a sokáig volt, másik nevezetessége is. a "Gomba"! 1971-ben elbontották. Kellett a hely a metró felszíni fogadó-épületének. (Szerintem nem lett szebb a  helyére épített "legyező").
De van itt még érdekesség a mai szemeknek. A hurok a villamosoknak. Az ekkori villamosok még nem tudtak előre és hátra is menni, azaz csak előre. Talán még ennél is érdekesebb a korlát-folyosó. Ez arra szolgált, hogy az irdatlan tömeg- aki kirándulni akart a hegyekbe-szépen sorban próbáljon felférni az arrafelé irányuló villamosokra.
A bódésor a második kerületi részen nagy valószínűséggel a piac. Ezt igazolja Jób Czékus kedves látogató hozzászólása is: A villamosok mögött jól látszik a piac elhúzódó sora, ezek deszkás-kátránypapíros kuckók voltak, a kép 1952-ben készült, l952. őszén nyílt meg a mai Fény utcai piac. A képen látható házaktól jobbra van egy üres, foghíjas telek, ide került aztán a Trombitáskert, ahol minden este az énekesnő énekelte: "...Szeretem a diszkrét félhomályt, szeretem a nyári éjszakát, szerelem a legjobb jó dolog, húsz éves vagyok..." (azért lehet, más nótát is tudott még...). A vörös csillag élő növényből volt.
A háttérben várakozó autóbuszokat MÁVAG tr 5-ösöknek vélem. A villamosok alján még ott virít a BESZKÁRT  fehér csíkja. A piac mellet pegig talán egy "Stuka".

Jelenlegi és régebbi nevei:

2011-től Széll Kálmán tér, 1951-től Moszkva tér, 1929-től Széll Kálmán tér
  • Forrás: Beküldte: Gyökhegyi Bánk, Fortepan.hu (16775), orig: MAGYAR RENDŐR
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©