Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1936, Keleti Károly utca, 2. kerület

További információk a képhez

1936, Keleti Károly utca, a Regent-ház. Azaz a Margit körút 43-45. szám. Fenyvesi és Fried Építésziroda tervei alapján megépült "Regent-ház", korának egyik legelegánsabb bérháza volt Budapesten. Nevét a földszintjének jelentős részét elfoglaló Regent Kávéházról kapta, de a Pesti Magyar Kereskedelmi Banknak is volt itt fiókintézete, valamint egy Meinl kávékimérés és egy virágüzlet is helyet kapott itt. A II. VH. mind az épület, mind lakóinak sorsát tragikusan pecsételte meg: 1945. január 21-éről 22-re virradó éjszakán a földszintjére titokban behordott sok tonna tüzérségi lövedék, kézigránát, akna és páncélököl felrobbant.
Az épület a robbanás erejétől romba dőlt, maga alá temetve a pincét óvóhelyül használó környékbeli és a ház lakóit. A bérház összeomlását senki sem élte túl. Az áldozatok számát csak becsülni lehet. A ház lakói közül mintegy 160-180 fő volt a pincében, illetve ott tartózkodott körülbelül 60 magyar katona is. A robbanás legkevesebb 240-250 emberéletet követelt a Regent és a szomszédos 43. számú épületben. A romok eltakarítása csak 1948 nyarán kezdődött meg, addig a közel 250 főre becsült áldozat a törmelékek alatt nyugodott. A Regent-ház polgári áldozatainak maradványait a Farkasréti temető 19/1-es parcellájába, közös sírba temették, síremléküket 1948-ban állították fel.
(forrás: FSzEK BGy). Ennek a helyére épült később az itt látható EURÓPA ESPRESSO.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1921-től Keleti Károly utca, 1913-tól Heltai Ferenc utca, 1908-tól Oszlop utca, 1874-től Zöld oszlop utca, 1860-as években Grüne Saulen Gasse
  • Forrás: Budapest a múltban Facebook csoport, Budapest 2. kerülete régi képeken - a II. kerület anno
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©