Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1935, Újlaki rakpart (Árpád fejedelem útja), 2. kerület

További információk a képhez

1935, Újlaki rakpart (1938-tól Árpád fejedelem útja).
A Császár fürdő.
A Császár fürdő egyemeletes, klasszicista épülete Hild József tervei szerint épült 1841-1844 között.
Eme fürdő Budapest legrégebbi fürdőinek egyike.
A Császár fürdő területén lévő hőforrásokat már a rómaiak is ismerték. A török hódoltság idején épült fel itt Veli bég fürdője, amit feltehetően Szokullu Musztafa  építtetett és átvészelte Buda ostromát is.
A XVIII. században a fürdőt már Császár fürdőnek hívták. 1806-ban a fürdőt Marczibányi Károly királyi tanácsos vásárolta meg, majd a budai Irgalmasrendnek adományozta. A Császár fürdő gyógyudvarát 1842-ben építették fel, a korábbi török fürdőből Budapest egyik első gőzfürdőjét alakították ki. 1926-ban kialakítottak egy versenyuszodát. A Császár fürdő 1965-ben az Országos Reuma és Fürdőügyi Intézet (később: Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet) hatáskörébe került, majd 2000-ben az Irgalmasrend visszakapta az épületet.
A fürdő napjainkban (2016.12.10.) a Császár-Komjádi Béla Sportuszoda nevet viseli.

Jelenlegi és régebbi nevei:

Árpád fejedelem útja, Az 1800-as évek végén Donau Weg, Az 1900-as évek elején Újlaki rakpart, 1938-tól Árpád fejedelem útja
  • Forrás: Fortepan.hu (42398), orig: MZSL/OFNER KÁROLY
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©