Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1930, Keleti Károly utca, 2. kerület

További információk a képhez

1930, Keleti Károly utca, Tégla (Fényes Elek) utca és a Bimbó út kereszteződés. Eme háromszög közepén Nepomuki Szent János szobra.
Nepomuki Csehország, a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok és a halászok védőszentje. Néhol még a fuldoklók, illetve a bányászok, sóbányászok védőszentje is. Az itt látható szobor 1940-ben eltűnt. Ez a szobor Tóth István szobrász alkotása volt és egy Zentán álló Nepomuki-szobrának mása.
Szakáll Lukács építőmester ingyen vállalta a talapzat elkészítését, a főváros adta a talapzat kövét, a Ganz-gyár adománya volt a vasrács, a budapesti gázgyár pedig ingyen vállalta a szobor négy sarkán elhelyezett díszes gázlámpák elkészítését.
Azt nem lehet megtudni, hogy a napernyő alatt ekkor is volt-e már étterem. Bocsik István kocsmája és a két fém-szemétgyűjtőt tartó kandekáber is szimpatikus. A másik két ház olyan szép, minha új lenne!

Jelenlegi és régebbi nevei:

Keleti Károly utca
  • Forrás: Fortepan.hu, ( 23819), orig: JURÁNYI ATTILA, www.masodikkerulet.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©