Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1900-as évek eleje, Frankel Leó út A Vidra utca felől, 2. kerület

További információk a képhez

1900-as évek eljén, Frankel Leó út, az Irgalmas kórház, azaz a Budai Irgalmasrendi Kórház.
1806-ban a Marczibányi család a Császár fürdőt azért adta át az Irgalmas rendnek, hogy annak jövedelméből a kórházépítés anyagi feltételeit megteremthesse. A kórház 1806-1817 között épült fel. A rend a századforduló körül elhatátozta bővítését és korszerüsítését. A képen látható új kórház 1901-ben készült el, eklektikus stílusban, nyerstégla borítással. Később az Országos Reuma- és Fürdőterápiás Intézet egyik épülete.
A Betegápoló Irgalmasrend és a Marczibányi Alapítvány kórház- és fürdőépületeit 1950-ben államosították, és az Egészségügyi Minisztérium, a III. kerületi Tanács VB, a Sportlétesítmények Vállalat, a Fővárosi Gyógyfürdők és Gyógyforrások Vállalata között osztották meg. Az egészségügyi funkciójú részlegekből 1952-ben jött létre az Országos Reuma és Fürdőügyi Intézet (később Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet – ORFI).
 A "napjainkban" kép 2012-es.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1953-tól Frankel Leó út, 1947-től Kunfi Zsigmond utca, 1938-tól Zsigmond király út, 1879-től Zsigmond utca, 1874-től Alsó Fő utca, 1858-tól Alte Haupt Gasse) Ó Fő utca, 1858-tól Alte Haupt Gasse) Ó Fő utca, 1702-től Lange Zeile (Hosszú sor), Obere Zeile (Felső sor), Obere Strasse (Felső út), Land Strasse (Országút), A XV.-XVI. századbanJakab utca, Volt még Croaten vagy Raitzen Gasse Horvát vagy Rác utca (1741), A XVIII. században Mittlere Gasse (Középső utca)
  • Forrás: Beküldte: City 132-Várkonyi Pisti
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©