Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1953, Calvin (Kálvin) tér, 9. kerület

További információk a képhez

1953. Kézikocsi és gázlámpa a kockaköves Kálvin téren.
Szabadság Állami Áruház, ami később Kálvin téri áruház. Korábban Fenyves áruház volt a neve. Erről többet itt.
Lehet, hogy ekkor már villany világítást hordozott a kandeláber, de ami biztos, hogy szép.
A bizonytalan mód nem véletelen. Tudniilik a gázvilágítást nem "pikk-pakkra" váltotta fel a villany-világítás, hanem nagyon sok évtizeden keresztül. Majdnem egy évszázad alatt!
Ha jól tudom, akkor Mátészalaka volt magyarország első "villamosított", azaz elektromos árammal ellátott települése 1884-ben. Ehhez képest pedig még az 1970-es években is volt gázvilágítással világított utca Budapesten: a Salgótarjáni úton!


Jelenlegi és régebbi nevei:

1973-tól újabb írás Szerint Kálvin tér, A 18. századtól Ketschkemeterplatz (Kecskeméti tér), Heu- und Borstenviehhändler Platz (Széna- és disznókereskedők tere), A 19. századtól Heumarkt (Széna piac), 1866-tól Heuplatz (Széna tér), 1874-től Calvin tér
  • Forrás: Fortepan (3559), orig: UVATERV
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©