Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1920-as évek eleje, Boráros tér, 9. kerület

További információk a képhez

1920-as évek eleje. Boráros tér. Szemben, a Lónyay utcában a nyitott peronú, talán még alsószedős, osztott szélvédős villamos halad a kandeláberekkel díszített Boráros tér felé, lévén a közlekedés balos. Ezen képen is látható a két magas kandeláberen kívül (amelyek már valószínűleg elektromos árammal szolgáltattak világosságot), két alacsonyabb építésű lámpaoszlop, amelyek tetején lévő lámpafejeket én gázüzeműnek vélem. És itt is következzék egy kis kiegészítés. A javítás Sebestyén Mihály jóvoltából:
A képen látható villamos sötét színű, tehát nem sárga, hanem egy barna BKVT kocsi. Ebből egyrészt az következik, hogy a járművet legkésőbb 1924 elején sárgára fényezték át, így a kép sem lehet ennél későbbi. Másrészt 22-es sem lehet, hiszen a járatok számozásának bevezetésekor, 1910-ben, a páros számokat a konkurens BVVV kapta meg, míg a barna BKVT síndöcögények az 1-61 közötti páratlan számokat, kivéve a babonából (nem vicc!) ki nem osztott 13-ast.
A Lónyay utcai ( a Nagyvásártelepig közlekedő) járat, végül 1950-ben kapta a 22-es számot, a korban nagyon is jellemző körülmények között. A viszonylat, mely korábban már az 1-es, 88-as, 89-es számokon is futott, akkor éppen a 33-as számon közlekedett. Csakhogy abban az évben adták át az Árpád hidat, mikor máskor, mint november 7-én. Mivel ez NOSZF 33. évfordulója volt, a hídon közlekedő új járat természetesen csakis ezt a számot kaphatta. A nagyvásártelepi járatot ezért át kellett számozni, és az ekkor kapott huszonkettest már meg is tartotta 1970-ben bekövetkező megszűnéséig.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1875-től Boráros János tér, A 18. század előtt Szentfalva nevű község, A XIX. században 1875- ig Fa tér (Holz Platz), Volt még Borárus tér is, amire 2 bizonyíték is van...
 • Forrás: hampage.hu
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (6)

Sebestyén Mihály
Sebestyén Mihály
A felvétel jóval korábbi, hiszen a képen látható villamos sötét színű, tehát nem sárga, hanem egy barna BKVT kocsi. Ebből egyrészt az következik, hogy a járművet legkésőbb 1924 elején sárgára fényezték át, így a kép sem lehet ennél későbbi. Másrészt 22-es sem lehet, hiszen a járatok számozásának bevezetésekor, 1910-ben, a páros számokat a konkurens BVVV kapta meg, míg a barna BKVT síndöcögények az 1-61 közötti páratlan számokat, kivéve a babonából (nem vicc!) ki nem osztott 13-ast.
A Lónyai utcai ( a Nagyvásártelepig közlekedő) járat, végül 1950-ben kapta a 22-es számot, a korban nagyon is jellemző körülmények között. A viszonylat, mely korábban már az 1-es, 88-as, 89-es számokon is futott, akkor éppen a 33-as számon közlekedett. Csakhogy abban az évben adták át az Árpád hidat, mikor máskor, mint november 7-én. Mivel ez NOSZF 33. évfordulója volt, a hídon közlekedő új járat természetesen csakis ezt a számot kaphatta. A nagyvásártelepi járatot ezért át kellett számozni, és az ekkor kapott huszonkettest már meg is tartotta 1970-ben bekövetkező megszűnéséig.
2013. június 21. 23:55
  Popovics András
  Popovics András
  Ismét csak köszönöm Mihály!És Miután visszamásztam az asztal alól, engedelmével szavait egy az egyben beépítem. Információi itt ezen oldalon óriási értékűek! Még egyszer köszi!
  2013. július 10. 04:02
Fáy László
Uraim elnézést nem vitatkozni akarok, de a Lónyai utcában a villamos közlekedés már 1960 melőtt megszünt, (ekkor már Szamuely utca volt) előtte a villamos a Közraktár utcából az akkor még a Közúti Hídfenntartó Vállalat hatalmas (a Boráros tértől a mai Cápáig terjedő) vastelepe mellől a Bakáts utcán át érte el a Szamuely utcát és haladt a Kálvin térig. (tehát a Boráros-tér - Bakáts utca rövid szakaszán még ez előtt megszünt a villamosjárat a Szamuely/Lónyai utcában) Mindezeket nem szakemberként, csak egy az első 18 évét ott töltő valaki emlékezetéből állítom.
Egyébként nagyon hasznos és jó a lap, gratulálok hozzá! Üdvözlettel: Fáy László
2013. szeptember 08. 15:24
  Popovics András
  Popovics András
  Üdvözlöm László! ezt a hozzászólását is köszönöm. Egyébként megszólításnak elég annyi is, hogy András. Tudniilik a tartalmi részt egyedül csinálom. Persze az olyan jó szándékú látogatók segítségével, mint amilyen Ön is!
  2013. szeptember 09. 00:01
Zsille Péter
Zsille Péter
A Szamuely/Lónyai utcai villamos korábbi megszűnését én is igazolni tudom, mint 62 éve Ráday utcai lakos és 1958-66 közötti Szamuely utcai
általános iskolás. 1958-ban már biztosan nem volt, de a Kálvin téri áruház előtt - kb. a Török Pált utcától kezdve a Tolbuchin/Vámház körúti
kereszteződésig még megmaradt egy adag sína kokcakövek között. Emlékeim szerint ez csak 66-67-ben tűnt el.
2013. október 03. 23:33
Béla Moldvay
Béla Moldvay
Lónyay !!!
2013. november 23. 18:16