Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1953, Boráros tér, 9. kerület

További információk a képhez

1953, Boráros tér. A Petőfi hídat 1950-1952-ig építették újjá ekkor kapta a nevét. Előtte 1937-től az 1945-ben bekövetkezett felrobbantásáig Horthy Miklós híd volt.
A hídon egy három, egymástól eléggé eltérő típusú kocsikból álló, nyitott peronú villamos. Az útburkolat az kockakő, a közvilágítás egy része szerintem még  gázlámpa. A kőkorlát az kőkorlát. Még pedig nem is akármilyen!  A csibilámpa, az pedig az útbaigazítást elősegítő kuglibábu alakú fémből készült, eszköz általában a járdaszigetek végében. 
Az épület, a híd jobb oldalán Nem más, mint az Elevátor-ház romja. A háttérben a Műegyetem épületei.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1875-től Boráros János tér, A 18. század előtt Szentfalva nevű község volt l itt, A XIX. században Fa tér (Holz Platz), Az 1800-a évek táján Borárus tér is volt
 • Forrás: Fortepan.hu (9297), FOTÓ ADOMÁNYOZÓ UVATERV
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (3)

Fáy László
Ez a kép nem lehet 1955-ös, mert az Elevátorházat 1948-ban lebontották! Utban volt a híd feljárójának szélesítésekor, amit 1952-53-ban végeztek el. Az Elevátor helyén akkor már a Nehru nevét viselő (a mainál lényegesen kissebb) park volt!
2013. szeptember 08. 16:48
  Popovics András
  Popovics András
  Ezt a hozzászólását is köszönöm, kedves László. A dátumot a forrás FORTEPAN-tól vettem, de ha ez nem jó, akkor mi lehet az igazi?
  2013. szeptember 08. 23:30
Fáy László
Jogos kérdés, talán az segítene ha kiderítené mikor építették az egyetemi épületet és az mikor volt a képen látható készültségi fokon......(akkor mi még a Corvinus egyetem mai kollégiumának helyén lévő üres grundon, a Kinizsi utcában játszottuk le a 6:3-as meccset mint kisdiákok) Üdv: László
2013. szeptember 09. 16:10