Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1977, Mihálkovics utca, 9. kerület

További információk a képhez

1977, Mihálkovics utca és a Tűzoltó utca sarok.
Jópofa kép. Jobb oldalon még a régi házak, amik talán 100 évesnél is öregebbek. A viszonylag magas  oldalfal-alapot önhatalmúlag a régi árvizeknek tulajdonítom. A közelben lévő Gát utca neve is innen szárnazik. Ellenben és viszontag a kép közepén és tetején már látszik az 1975-re elkészült SOTE torony. Ez utóbbi épület minden emeletének létrejöttét volt szerencsém figyelemmel kísérni a Széchenyi István gimnázium tanítványaként 1970-tól 1974-ig. (Ti.: a tornaóráink a mai Orczy parkban zajlottak az építkezéssel szemben.)
Figyelemre méltó még a "torony" alatt lévő épület is. A piros ház. Más néven a Vörös ház. A SOTE-torony elkészülte előtt a környéken ez volt a legmagasabb épület. Innen készült a Nagyvárad teret és környékét ábrázoló képek többsége. Az úttest fölött a harang alakú lengőlámpa.
Az utca még kétirányú és kockaköves.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1906-tól Mihálkovics utca, 1900-tól Mihálkovics tér, 1879-től Markotányos utca
  • Forrás: Fortepan.hu (25663), orig: FERENCVÁROSI HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©