Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1940, Boráros tér, 9. kerület

További információk a képhez

1940, Boráros tér. A tér ezen arculatát 1937 táján, a Horthy Miklós híd átadásának idején érte el. Szerintem ez volt legszebb változat, de sajnos csak nyolc évet élt meg. Valószínűleg ezért maradt kevés felvétel innen. A tér kő építményei nekem nagyon tetszenek.
A "Nagy víz", azaz a (Duna) túloldalán még ma is léteznek a maradványai, és a hídról lejövő területen a vaskorlátok is.
A háttérben az Elevátor-ház. Ahhoz képest, hogy ez egy ipari létesítmény, szinte művészi a külalakja. Lehetett volna akár egy múzeum is...
1879-ben kezdődött meg a Dunaparti teherpályaudvar építése és a szomszédságában a közraktárak, valamint 1881-ben az Elevátor-ház építése.
Az "elevátor" tervpályázatának győztese, Ulrich Keresztély ( CHRISTIAN ULRICH) lett. „System Ulrich" jeligével beadott pályázatával nyert.
Az épület földszintjén 4 vasúti vágány haladt át. 20 vagonba lehetett egyszerre rakodni a 15 méter magas silókból, amelyekből 290 darab volt a tíz automata mérleghez. Ezek összes kapacitása 25.000 tonna volt.
A padlásszint magassága 22 méter volt, ahonnan a gabona átforgatását és tisztítását végezték. Az elevátorból összesen 18 volt az épületben, ezek közül 10 a vasúti ki és berakodáshoz.
Az Elevátor-ház és a környéke a Dunai teherpályaudvar, és a Horthy Miklós híd közelsége miatt 1942-45-ben fokozottan ki volt téve a bombázásoknak. Sajnos a támadás meg is történt. A sérült épületet végül 1948-ban bontották le. A helyén közparkot létesítettek Nehru-part néven.
Fellelhető még a kockakó és a lánckorlát is.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1875-tól Boráros tér, A XIX. században Fa tér (Holz Platz)
  • Forrás: Fortepan.hu (25725), orig: FERENCVÁROSI HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©