Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1910-es évek, Üllői út, 9. és 8. kerület

További információk a képhez

1900-as évek, Üllői út a Nagykörút felől a Calvin (Kálvin) tér felé nézve. Az Iparművészeti Múzeum (1896) még szinte új. A kép bal szélén látható 3 épület helyén napjainkban (2023-ban) 1962 óta a LOTTÓHÁZ található. A közlekedés: balra hajts! A nyitott, 5-ös villamos (alsószedősnek tűnik) még az út szélén iramlik a (későbbi) Nagyvárad tér felé. Jobb oldalt, már a Palotanegyedben a Valéria kávéház látszik a kis előteraszkájával (1890). Az épület ma is áll, kissé más környezettel és fizimiskával.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Üllői út, 1800-tól Üllőer Strasse (Üllői út), A XVIII. század első felében Szolnoker Strasse (szolnoki út), 1700-as évektől Köröscher Landstrasse (Kőrösi országút)
  • Forrás: Családi archívum, fotó: Erdélyi Mór
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©