Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1942, Szent István (Savoyai Jenő) tér, 22. kerület

További információk a képhez

1942, Szent István (Savoyai Jenő) tér. Szemben a Szent Lipót Plébánia. A templom 1755 őszére készült el. Alkotói ismeretlenek.
A Plébániatemplom mellett látható egy I. világháborús emlékmű.
Az emlékművet Orbán Antal készítette 1926-ban. Címe: Bajtársak.
A megrongálódott, 2,5 m. magas szobrot 1998-ban állították helyre.
A háttérben a Czuba Durozier-kastély tornya.
Az épületet W. H. Czuba-Durozier Magyarországra települt francia iparos építtette maga és családja számára, melynek pincéjében konyakgyárat hozott létre Ulbrich Gyulával közösen. Czuba-Durozier 1920-as években bekövetkezett halála után a gyár is hamar megszűnt, az épületet pedig a család eladta.
Az ezt követő többszöri tulajdonosváltások végén államosították.
Előbb 8, majd 16 lakásos társasházzá alakították...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1989-től Savoyai Jenő tér, 1966-tól Budafoki tér, 1953-tól István tér, 1928-tól Szent István tér, A XVIII. században Templom tér

Érdemes utánanézni:
  • Forrás: Fortepan.hu (61669)
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©