Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890-es évek, Király utca, 7. kerület

További információk a képhez

1890-es évek, Király utca 47, a Pekáry ház. Átellenben az Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplommal. A Kis Mező (Csányi) utca sarkára épült ház az első háromemeletes volt a városban.
1847-1948-ban épült, Brein Ferenc tervei szerint, Pekáry Imre, az akkori városi alkapitány számára.
Napjainkban szépen felújítva látható.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Király utca, 1874-óta Király utca, Az 1740-es években a Károly körúttól a Jókai (Gyár) utcáig Mittermayerischegasse, A Lövölde térig Lerchenfeldgasse (Pacsirtamező utca), 1786 körültől Englischegasse (Angol utca), az 1790-es évektől Engelische König Gasse (Angyali Király utca), 1810-től Englischer König Gasse (Angol király utca), 1820-tól a bécsi kongresszusra utalva Drei König Gasse (Három király utca), 1836-tól König Gasse, 1950 és 1990 között Majakovszkij utca, Obermayerhoffer utca
  • Forrás: Fortepan.hu (82429), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levél, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©