Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1894, Erzsébet körút, 7. kerület

További információk a képhez

1894, Erzsébet körút a mai Rákóczi út felől.
Kereszben a Dohány utca. A sarki ház (amelynek az aljában működött sokáig a Híradó mozi) tetejét sokáig díszítette az itt látható délceg kis tornyocska. A sok lovaskocsi természetes látvány volt ekkoriban.
De az itt látható villamos több szempontból is érdekes, egy szempontból pedig kuriózum.
Egy átlag mai ember szemének érdekes, mert nyitott peronú, mert nincs fölötte áramszedő, (tehát alsószedős), érdekes, mert a bal oldalon halad előre. És azért is érdekes, mert még nincs járatszáma sem (ez időben egy kör, cikkekere osztva különböző színekkel volt a járatszám jele). De amiért kuriózumnak neveztem, az a villamos oldala: egyszerű rács! Ezért is hívták "nyári villamos"-nak. A bal oldalon látható ház tetején már ott a telefon légvezeték...
A villamos melleti kandeláber (szerintem) még gázlámpa-fejet tart.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Erzsébet körút, 1950-től Lenin körút, 1875-től Erzsébet körút
  • Forrás: Fortepan.hu (82529), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.004, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©