Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1930-as évek vége, Madách Imre tér, 7. kerület

További információk a képhez

1930-as évek vége, Madách Imre tér, a Madách-házak. Ekkor talán Károly király út. Középen a Madách tér. Ennek a helyén volt 1937-ig az Orczy-ház. No, de egy kicsit Gyökhegyi Bánktól: Hosszú időn át húzódott egy terv, aminek értelmében épült volna egy sugárút, ami átszelte volna Erzsébetvárost és becsatlakozott volna a Damjanich utcába. Eredetileg ez akkor került szóba, amikor a Damjanich utca helyén még szőlőskertek voltak. A XX. századra a fő hangsúly a Madách tér és az Erzsébet körút közötti szakaszra tevődött, mivel a beépítettség miatt ennek a vonalvezetése volt a fő probléma. 1930-ra a főváros közgyűlése már elhatározta a pályázat kiírását, és a munkálatokat a Károly körúti torkalat kialakításával szándékoztak megkezdeni. A képen látható kapu tulajdonképpen az Erzsébet sugárút torkolata lett volna. Azután, gondolom a háborús szelek elfújták a folytatást. A tervezetről részletesen itt lehet olvasni:
http://budapestcity.org/.../1930-erzsebet.../index-hu.htm
A Madách út a kerítés mögött nem látszik, mert nem is létezik,vagy csak mini változatban. Az épület szinte semmit sem változott. A boltív mögötti terület egy kicsit rejtélyes... De van kézikocsi, meg megfejtendő személyautók.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1938-tól Madách Imre tér
 • Forrás: mek.oszk.hu, Nagy Zoltán, Gyökhegyi Bánk
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (3)

Zoltan Nagy
Zoltan Nagy
1936 UTÁN kellett készülni, mert akkor bontották le az orczy házat és akkor kezdték építeni ezt. 1-2 év nyilván kellett hozzá, tehát közvetlenül a háború előtti kép. ráadásul a jobboldalon még ott az állványozás
2013. március 08. 09:20
  Popovics András
  Popovics András
  Köszönöm Zoltán. Az információi alapján javítom az enyéimet.
  Papinho, a szerk.
  2013. március 28. 01:49
Boóz Károly
Uraim! A dátum talált, mert a "diadalív" épületét 1937-ben adták át.
Üdvözlettel:
2013. november 18. 15:35